ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανέτοιμες οι τράπεζες ενόψει Brexit, προειδοποιεί η ΕΚΤ

H προειδοποίηση της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας στοχεύει να περιορίσει τους κινδύνους από μια αιφνίδια διακοπή των διασυνοριακών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα σχέδια που έχουν εκπονήσει ορισμένες τράπεζες για τη μετά Brexit εποχή δεν είναι αρκετά καλά και δεν τις περιφρουρούν ιδιαιτέρως για τη χειρότερη δυνατή έκβαση των συνομιλιών ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., δηλαδή για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία. Στην προειδοποίηση αυτή προέβησαν χθες η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, αφού εξέτασαν τα στρατηγικά σχέδια των ευρωπαϊκών και των βρετανικών τραπεζών που στοχεύουν στο να περιορίσουν τους κινδύνους από μια αιφνίδια διακοπή των διασυνοριακών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οπως γνωρίζετε, ζητήσαμε από όσες τράπεζες εποπτεύουμε απευθείας να μας ενημερώσουν για τα σχέδιά τους για το Brerxit και, αφού μελετήσαμε τη στρατηγική τους, νομίζω μπορούμε να πούμε πως οι περισσότερες τράπεζες δεν βρίσκονται εκεί που θα έπρεπε», σχολίασε σχετικά η Ντανιέλ Νούι, επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, μιλώντας χθες στο πλαίσιο συνεδρίου στη Φρανκφούρτη με θέμα το Brexit. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν διαμηνύσει στην ΕΚΤ πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκπονήσουν διεξοδικά σχέδια για το Brexit, που δεν θα συμβεί παρά τον Μάρτιο του 2019. Η κ. Νούι, ωστόσο, επιμένει πως δεν έχει νόημα να υιοθετήσουν στάση αναμονής, καθώς ενδέχεται –αν χρειαστεί– να περιμένουν πολύ οι τράπεζες για την έκδοση νέας άδειας λειτουργίας. Οπως τόνισε, ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης που βρίσκονται στο Λονδίνο μπορεί να χρειάζονται νέα άδεια για να λειτουργήσουν ως θυγατρικές. Προσέθεσε, άλλωστε, πως «δεν μπορείτε να υπολογίζετε σε μεταβατικές περιόδους που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί».

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε σε εγχώριες και ξένες τράπεζες που βρίσκονται στη Βρετανία προθεσμία μέχρι τις 14 Ιουλίου για να εκθέσουν τα σχέδιά τους για το πώς θα αντεπεξέλθουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ τόνισε πως η τράπεζα εξετάζει τα σχέδια των τραπεζών μετά το δημοψήφισμα και ανησυχεί ακόμη για τη χείριστη περίπτωση, «αν και εκτιμά πως είναι δυνατόν να υπάρξει τελικά συμφωνία».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ