Περιορισμό του QE προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές

Περιορισμό του QE προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιχείρησαν να μετριάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την ομιλία του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωτράπεζας, στην Πορτογαλία για επικείμενη αναδίπλωση της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, οι αγορές είχαν ήδη αναπτύξει ταχύτητες. Το ευρώ έφθασε το 1,14 δολ. από 1,1179 στις αρχές της εβδομάδας, αντανακλώντας κέρδη πάνω από 2% και πυροδοτώντας εκτιμήσεις ότι θα φθάσει έως το 1,15 δολ. Ανοδικά κινήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, με αυτές του 10ετούς γερμανικού να εκτοξεύονται στο υψηλό των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο μείωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, από τις αρχές του 2018. Τα σενάρια αυτά πυροδοτήθηκαν όταν ο κ. Ντράγκι είπε πως «οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν παραμερίσει τις αντιπληθωριστικές πιέσεις». Οι τοποθετήσεις αυτές του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης μόλις έναν μήνα μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό θεωρήθηκαν προοίμιο μιας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής, με αλλαγή πλεύσης σε μια πιο συντηρητική στάση.

Αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές λόγω της πεποίθησης ότι εισερχόμαστε σε εποχή πιο αυστηρών ή έστω λιγότερο χαλαρών συνθηκών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απλώς πριν από την ομιλία του κ. Ντράγκι ένα τέτοιο σενάριο έμοιαζε πιο απόμακρο για την Ευρωζώνη συγκριτικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που τελευταία προχωρά στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και σχεδιάζει τη συρρίκνωση των ισολογισμών της έπειτα από αγορές κρατικών ομολόγων και ομολόγων στεγαστικών, ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων.

Μερίδα οικονομολόγων, από την άλλη πλευρά, θεωρούν υπερβολική την αντίδραση των επενδυτών στην Ευρωζώνη που βιάστηκαν να προεξοφλήσουν συντομότερα τον τερματισμό της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι είπε κάτι πολύ απλό που δεν διέφερε από τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, ισχυρίζεται ο Ιβεν Κάμερον Βατ της BlackRock και η Κάθαλ Κένεντι, οικονομολόγος της RBC. Και οι δύο θεωρούν πως ο κ. Ντράγκι είπε πως, εάν διατηρηθεί αμετάβλητη η νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη όσο συνεχίζεται η ανάκαμψη των οικονομιών, τότε, επί της ουσίας, θα χαλαρώνουμε περαιτέρω τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ακόμη και ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν δήλωσε πως είναι κατάλληλη η επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η ΕΚΤ. Βέβαια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι της άποψης πως η πολιτικής της ΕΚΤ είναι η πλέον ακατάλληλη για την Ευρωζώνη ή τουλάχιστον για την ισχυρότερη οικονομία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή