Ο Κίσινγκερ φέρνει ξανά κοντά ΗΠΑ – Ρωσία

Ο Κίσινγκερ φέρνει ξανά κοντά ΗΠΑ – Ρωσία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστήριος και οξύνους, στα 94 χρόνια του, ο Χένρι Κίσινγκερ φαίνεται να επιστρέφει σε έναν πολύ γνώριμο ρόλο, ως ανεπίσημος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και στο Κρεμλίνο. Αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τις δύο πλευρές, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο βετεράνος της αμερικανικής διπλωματίας προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες για να αποδώσει καρπούς η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των προέδρων Τραμπ και Πούτιν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο Αμβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20.

«Πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν την ευθύνη και την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο όχι απλώς στη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, αλλά και στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων», δήλωσε χθες ο Χένρι Κίσινγκερ από το βήμα διάσκεψης για θέματα διεθνών σχέσεων, στη Μόσχα. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε συναντηθεί κεκλεισμένων των θυρών με τον πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο. Τον Μάιο, ο Χένρι Κίσινγκερ είχε φιλοξενηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και, όπως είχε ανακοινωθεί, μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Χένρι Κίσινγκερ λειτουργούσε ως ανεπίσημος απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν επεδίωξε κάτι τέτοιο». Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν, επέμεινε ότι είχε «καθαρά ιδιωτικό χαρακτήρα». Ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ο Χένρι Κίσινγκερ είχε αποκαταστήσει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με τον Σοβιετικό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Ντομπρίνιν, συμβάλλοντας στη διαδικασία της ύφεσης.

Μιλώντας στο ίδιο διεθνές φόρουμ με τον Χένρι Κίσινγκερ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι, με τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ, «θα τερματιστεί η ανώμαλη περίοδος, όπου οι ηγέτες μας συνομιλούν μόνο τηλεφωνικά». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ο πραγματισμός, ώστε «να αρχίσουμε να αναζητούμε τη σύγκλιση σε συγκεκριμένα θέματα». Ρώσοι αξιωματούχοι, που μίλησαν σε διεθνή πρακτορεία με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξέφραζαν, πάντως, σκεπτικισμό όχι τόσο για τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ όσο για τις ισχυρές αντιδράσεις από ισχυρούς κύκλους του αμερικανικού κατεστημένου, στην προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή