Ο Φον Τσέντνερ και το Πολυτεχνείο

Ο Φον Τσέντνερ και το Πολυτεχνείο

Ο Φον Τσέντνερ και το Πολυτεχνείο

Κύριε διευθυντά

Στην έγκριτη εφημερίδα σας την 22α Ιουνίου 2017 δημοσιεύεται άρθρο του Απόστολου Λακασά για την ιστορική πορεία του ΕΜΠ που γίνεται 180 ετών. Στο άρθρο αναφέρονται διεξοδικά όλα τα στοιχεία που αφορούν κυρίως τους Μετσοβίτες ευεργέτες του ΕΜΠ που δραστηριοποιήθηκαν μετά το 1863, ενώ σε μια μικρή παράγραφο αναφέρεται λιτά η ίδρυσή του το 1837. Αν μου επιτρέπετε λοιπόν θα ήθελα να συμπληρώσω μερικά στοιχεία που αφορούν την ιστορία του μέχρι τότε.

Το Πολυτεχνείο λοιπόν πράγματι ξεκίνησε το 1837 σαν κυριακάτικο δημοτικό σχολείο τεχνικής εκπαιδεύσεως, ενώ από τον Μάιο του 1840 άρχισε να λειτουργεί και τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος. Ιδρυτής, εμπνευστής και πρώτος διευθυντής του «Σχολείου Οικοδομικής» όπως αποκαλείται στο διάταγμα ιδρύσεώς του ήταν ο Βαυαρός λοχαγός του Μηχανικού, ιππότης και κάτοχος πολλών μεταλλίων και διακρίσεων Τεχνικών Ακαδημιών της Ευρώπης, Φρειδερίκος Φον Τσέντνερ, που υπηρετούσε ως τεχνικός πραγματογνώμων στο υπουργείο Εσωτερικών, στεγάστηκε δε σε κτίριο της οδού Πειραιώς. Για την εγκατάσταση του σχολείου νοικιάστηκε η διώροφη οικία που οικοδομήθηκε από τον Γεώργιο Βλαχούτση και είχε δωρηθεί στο Δημόσιο, ενώ μέχρι μετά τα μέσα του 20ού αιώνα στεγαζόταν εκεί το Ωδείο Αθηνών, λοξά στη γωνία δε Ευριπίδου και Πειραιώς δίπλα στη σχολή, σε κτίριο που υπάρχει ακόμη στεγάστηκε η «Μηχανοθήκη του Τσέντνερ» (όπως την αποκαλούσαν οι Αθηναίοι) που περιλάμβανε προπλάσματα και εργαλεία-όργανα για τη διδασκαλία των μαθημάτων. Από αυτό το σχολείο που οργάνωσε ο Φρ. Τσέντνερ προέκυψε η πρώτη στοιχειώδης αρχιτεκτονική σχολή. Με τη μεταπολίτευση του 1843 ο Τσέντνερ απομακρύνθηκε μαζί με όλους τους τεχνοκράτες του Οθωνα, και τη διεύθυνση της σχολής ανέλαβε ο Λύσανδρος Καυταντζόγλου. Τότε αρχίζει λοιπόν το ενδιαφέρον και οι δωρεές των Μετσοβιτών Στουρνάρη, Αβέρωφ και Τοσίτσα που έθεσαν όρο λόγω των δωρεών τους να φέρει στον τίτλο του τη λέξη «Μετσόβιο».

Επιστρέφοντας ο Τσέντνερ στην πατρίδα του συνέγραψε το μνημειώδες βιβλίο: Συλλογή σημειώσεων για τη βιομηχανία (!!!!!) και τη γεωργία του Βασιλείου της Ελλάδος με πλήρες παράρτημα για τα ορυκτά προϊόντα και τις ιαματικές πηγές της (κατά ακριβή μετάφραση του τίτλου) που εξεδόθη το 1868 στο Landau της Γερμανίας.

Ο Δήμος Αθηναίων για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του σε δρόμο του 7ου διαμερίσματος κοντά στην Κατεχάκη. Τέλος αναλυτική ιστορία του ΕΜΠ συνέγραψε (κατόπιν προτροπής του τότε πρύτανη Γεωργίου Κορωναίου) και εξεδόθη το 1956 ο Κώστας Μπίρης.

Αναστασιος Μπαχτης – Βάτικα Λακωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή