Θεοδωρόπουλος: «Οι καλές επιχειρηματικές ιδέες λείπουν, όχι τα λεφτά»

Θεοδωρόπουλος: «Οι καλές επιχειρηματικές ιδέες λείπουν, όχι τα λεφτά»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν λείπουν τα λεφτά. Οι καλές εταιρείες και οι επιχειρηματικές ιδέες εκείνες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς λείπουν». Δεν πρόκειται για λόγια κάποιου που έχει άγνοια της πραγματικότητας ή εχθρεύεται τους επιχειρηματίες και την επιχειρηματικότητα. Κάθε άλλο. Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν την Πέμπτη από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, έναν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες στη χώρα, ο οποίος εν καιρώ κρίσης διεύρυνε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας και έφτασε την παραγωγή των προϊόντων του μέχρι τη μακρινή Μαλαισία.

Μιλώντας στην εκδήλωση Disrupt Greece, που συνδιοργανώθηκε από το περιοδικό Fortune, την πρωτοβουλία Industry Disruptors και την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», ο επικεφαλής της Chipita και πλέον και κύριος μέτοχος της βιομηχανίας αλλαντικών «Νίκας» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι πίσω από την γκρίνια κρύβεται σε κάποιες περιπτώσεις η δική μας ανεπάρκεια». Και προσέθεσε με νόημα: «Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα έχουμε πιεστεί από την ανάγκη να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βάζουμε το κάρο μπροστά από τον γάιδαρο. Επιχείρηση δημιουργείται γιατί υπάρχει κάποια ιδέα. Επιχείρηση δεν δημιουργείται επειδή υπάρχουν λεφτά. Πρώτα θα βρούμε το αντικείμενο, το προϊόν, την ιδέα, την υπηρεσία που θέλουμε να πουλήσουμε».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος επιχείρησε επίσης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε μια εποχή όπου όλοι νομίζουν ότι μπορούν να ιδρύσουν μια επιχείρηση, η οποία συχνά αποδεικνύεται θνησιγενής. Οπως υποστήριξε, από τις 450 ιδέες, οι τρεις κάθε χρόνο αξίζουν να προωθηθούν. «Ο καθένας που έχει μια ιδέα στην Ελλάδα νομίζει ότι του λείπουν μόνον τα λεφτά και αν τα βρει θα πετύχει. Ακόμη και αν έχεις καλή ιδέα αλλά και τα κεφάλαια, η εφαρμογή, η πράξη, ποιος θα υλοποιήσει το project είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της Chipita δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί και στην κατάσταση, αλλά και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, ακόμη και μια μικρή ελάφρυνση του χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα ήταν αρκετές, καθώς αυτό που χρειάζεται κυρίως η ελληνική οικονομία είναι η ανάκτηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι «μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα ζήσουμε το φαινόμενο του ελατηρίου και η ελληνική οικονομία θα εκτιναχθεί». Ο κ. Θεοδωρόπουλος αιτιολόγησε αυτή την εκτίμηση λέγοντας ότι η κοινωνία φαίνεται να έχει αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος, να μην αντέχει πλέον την υψηλή ανεργία, την υπερφορολόγηση και τη στασιμότητα.

Αναφερόμενος ειδικά στη δική του απόφαση να μεταφέρει το 2015 την έδρα της Chipita στην Ελλάδα, κίνηση που προξένησε μεγάλη εντύπωση, καθώς πολλές επιχειρήσεις ακολουθούσαν την ακριβώς αντίστροφη πρακτική, δήλωσε ότι το έπραξε διότι εκτίμησε ότι υπήρχαν τα κατάλληλα σημάδια. Μετά μια διετία στασιμότητας, όπου σημειώθηκαν σοβαρά σφάλματα, εκτίμησε ότι πλησιάζει η ώρα για επιστροφή σε μια πορεία ανάκαμψης.

Υπενθυμίζεται ότι η έδρα της Chipita μεταφέρθηκε το 2015 από την Κύπρο στην Ελλάδα, με τον κ. Θεοδωρόπουλο να υποστηρίζει τότε ότι η απόφαση αυτή συνδεόταν και με την πρόθεσή του για εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βεβαίως, τότε δεν είχαν ακολουθήσει τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015, που φυσικά ανέβαλαν οποιονδήποτε σχεδιασμό για είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Βεβαίως, πλέον ο κ. Θεοδωρόπουλος ελέγχει μια άλλη εταιρεία που βρίσκεται ήδη στο Χ.Α., τη βιομηχανία αλλαντικών «Νίκας». Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι, λόγω του μεγάλου ποσοστού που κατέχει στην εταιρεία, θα μπορούσε να την οδηγήσει στην έξοδο από το Χ.Α., επέλεξε να μην το κάνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή