«Ανοίγματα» Κυρ. Μητσοτάκη προς το Κέντρο

«Ανοίγματα» Κυρ. Μητσοτάκη προς το Κέντρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις του Κέντρου για συγκλίσεις στις μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές της χώρας –μαζί με την υπενθύμιση ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κράτησαν τη χώρα όρθια μέσα στην Ευρώπη και διασφάλισαν τους δημοκρατικούς θεσμούς στη διάρκεια της μεταπολίτευσης– απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. καταγγέλλει εκ νέου την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με αφορμή τη σύγκρουση του Παύλου Πολάκη με τους δικαστές και τη στήριξη που του παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να χαιρετίσει το συνέδριο της ΔΗΣΥ δεν ήταν τυχαία και ο ίδιος φρόντισε να το υπογραμμίσει από τις πρώτες λέξεις της χθεσινής του ομιλίας: «Ηρθα για να σας δείξω ότι πρέπει να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, να στηρίζουμε από κοινού τα εθνικά συμφέροντα και τις μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές που διατρέχουν τον χρόνο». Διότι μπορεί η Ν.Δ. να ομνύει στον σεβασμό στην αυτοτέλεια των κομμάτων, αλλά ο πρόεδρός της δεν κρύβει ότι αναζητεί συγκλίσεις στα μεγάλα θέματα –το επεδίωξε πρόσφατα με την πρωτοβουλία του για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης– με το βλέμμα στραμμένο και σε μετεκλογικές συνεργασίες με τις δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου».

Μνεία στη συγκυβέρνηση

Τυχαία δεν ήταν ούτε η ειδική μνεία που έκανε στο πρόσφατο παράδειγμα της συγκυβέρνησης: «Παλέψαμε μαζί για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια μέσα στην Ευρώπη και τα καταφέραμε», σημείωσε, θυμίζοντας πως με αρκετά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «είχα εξαιρετική συνεργασία και ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης». Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τις αναφορές στη συγκυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου και ως αφορμή για να διαπιστώσει ότι είναι άδικη η κριτική που έχουν δεχθεί τα δύο «παλαιά» κόμματα, καθώς «για περισσότερα από 35 χρόνια αποτέλεσαν πυλώνες της δημοκρατίας και στήριξαν το οικοδόμημά της». Και μίλησε για όσους «με μεγάλη επιπολαιότητα και περίσσευμα δημαγωγικής ανευθυνότητας» απαξιώνουν το γεγονός ότι η μεταπολίτευση «ήταν μια καλή εποχή για τον τόπο μας, διασφάλισε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ενίσχυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς». Κατηγόρησε ακόμη τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι με τον ακραίο λαϊκισμό τους «συκοφαντούν το παρελθόν, διαστρεβλώνουν το παρόν και παρέχουν ψεύτικες υποσχέσεις για το μέλλον».

Υψηλούς τόνους κρατά η Ν.Δ. για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη με αφορμή τη σύγκρουση του Παύλου Πολάκη με τους δικαστικούς και αιχμή τη στήριξη που του πρόσφερε απλόχερα ο πρωθυπουργός. Μία ημέρα μετά την επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για την υπόθεση Καμμένου και τις καταγγελίες για «εξωθεσμικές παρεμβάσεις», η Πειραιώς κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι ταυτίζεται «με τις πιο ακραίες πολιτικές παρουσίες της κυβέρνησής του» και ότι εκτίθεται. Είχε προηγηθεί η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Ν. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Πολάκη ότι αμφισβητεί τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος και προσβάλλει τη Δικαιοσύνη, που «βάζει φρένο στο κρεσέντο αντισυνταγματικότητας αυτής της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή