«Μονόδρομος οι Πανελλαδικές»

«Μονόδρομος οι Πανελλαδικές»

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι γονείς μας ήταν πάντα υποστηρικτικοί, αλλά δεν μας άγχωσαν κατά την περίοδο της προετοιμασίας μας και των εξετάσεων. Ηξεραν ότι είχαμε καλές βάσεις από τα προηγούμενα χρόνια», λέει στην «Κ» ο Αγγελος Νικομάνης, που συγκέντρωσε 19.820 μόρια στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Αλκη πέτυχαν δύο στα δύο: ο Αγγελος εισάγεται στη Σχολή Ναυπηγών του ΕΜΠ και ο Αλκης στη Νομική Αθηνών με 18.300 μόρια. Και δεν είναι οι μόνοι, αλλά σαφώς ο αριθμός των αριστούχων είναι ποσοστιαία μικρότερος σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από τις βαθμολογίες που αναρτήθηκαν χθες στα λύκεια. Τι πιστεύουν, ωστόσο, οι φετινοί αριστούχοι για το σύστημα εισαγωγής, την ίδια ώρα που το υπουργείο Παιδείας προωθεί μια νέα αλλαγή του, με λαϊκίστικη προμετωπίδα την… κατάργηση των εξετάσεων; «Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις δεν γίνεται», απαντούν ώριμα, ζητώντας τη διατήρηση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Ο Αγγελος θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει την πρωτιά στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του: 20 σε Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία και 19,1 στην Εκθεση. Ωστόσο, επέλεξε να ξεφύγει από την… πεπατημένη επιλογή της Ιατρικής και των ηλεκτρολόγων μηχανικών Η/Υ. «Οι ναυπηγοί είναι μία σχολή με ιδιαίτερες προοπτικές», ανέφερε χθες στην «Κ» από τη Ζάκυνθο, όπου κάνει διακοπές μαζί με τους φίλους του. «Ολοι μας περιμέναμε τους βαθμούς», λέει χαρούμενος. Αποφοίτησε από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων και για την επιτυχία του, «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού», όπως τονίζει, ζητεί την αναφορά στη μαθηματικό του Ελένη Βαζούρα, τον φυσικό Δημήτρη Μόρφο, τον χημικό Αριστείδη Μελίστα και τη φιλόλογο Γιούλα Καραργύρη, οι οποίοι τον βοήθησαν στην προετοιμασία του σε φροντιστήριο. «Οι Πανελλαδικές είναι ανταγωνιστικός διαγωνισμός για την κάλυψη περιορισμένου αριθμού θέσεων. Οπότε και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η πλήρης κατάργησή τους δεν είναι εφικτή», παρατηρεί ο Αγγελος για τις εξαγγελίες περί κατάργησης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. «Ισως χρειάζεται καλύτερη επιλογή θεμάτων, πιο ισορροπημένη για να μην αδικούνται οι υποψήφιοι», προσθέτει.

Στο Φυσικό Αθηνών θα σπουδάσει ο Αθηναίος Διονύσης Γαλάνης, έχοντας συγκεντρώσει 19.380 μόρια. «Μου αρέσει πολύ η Φυσική, ενδιαφέρομαι περισσότερο για την έρευνα. Ολες οι σπουδές έχουν πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις», λέει στην «Κ», προσθέτοντας ότι η Φυσική ασχολείται με την αλήθεια της δημιουργίας του κόσμου.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος»

Στα 19.375 μόρια σταμάτησε το κοντέρ μορίων για τη Χριστίνα Τσακανίκα. Είναι η πρώτη της παρέας που επιλέγει την πιο περιζήτητη σχολή των θετικών και τεχνολογικών επιστημών: τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς Η/Υ του ΕΜΠ. Δεν κρύβει τη χαρά της για την επιτυχία στην «καλύτερη σχολή», που «προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για μεταπτυχιακά και έχει επαγγελματικές προοπτικές». Κουράστηκε για την επιτυχία, ωστόσο «δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος πλην των γραπτών εξετάσεων. Μπορεί να είναι αγχωτικός και ψυχοφθόρος τρόπος, αλλά κάποιου είδους εξετάσεις πάντα θα υπάρχουν», προσθέτει.

Συμφοιτητής της Χριστίνας θα είναι από τον Οκτώβριο ο Γιώργος Λαγός, με 19.201 μόρια. «Το σύστημα εισαγωγής πρέπει να παραμείνει αδιάβλητο. Να βρούμε λύση για το άγχος των υποψηφίων είναι δύσκολο, αφού οι εξετάσεις είναι διαγωνισμός», λέει στην «Κ».

Η Μάγδα Κωνσταντινίδου από τη Θεσσαλονίκη θα σπουδάσει στην Ιατρική ΑΠΘ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους δύο γιατρούς γονείς της και τον μεγάλο της αδελφό. Μόνον ο έτερος αδελφός έχει σπουδάσει οικονομικά. «Σίγουρα θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, αλλά η βάση των σχεδίων μου είναι η Ελλάδα», δηλώνει στην «Κ» η Μάγδα και ατενίζει μαζί με τους 105.000 συνομηλίκους της που μετείχαν στις εξετάσεις τον κόσμο που τους ανοίγεται μπροστά. Είναι όλοι τους μόλις 18 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή