«Immigrants welcome, tourists…»

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​​τέως πρόεδρος της Τουρκίας Ismet Inonu είχε πει κάποτε: «Δεν χρειάζεται να δουλεύουμε εμείς οι Τούρκοι. Οι Ελληνες δουλεύουν για μας». Δεν μπόρεσα να βρω την αφορμή για την οποία ο Inonu έκανε αυτήν την τόσο αληθινή διαπίστωση, αλλά δεν έχει σημασία. Θα μπορούσε μάλιστα να το διατυπώσει πιο επιθετικά λέγοντας: «Δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε εμείς οι Τούρκοι την Ελλάδα, το κάνουν μόνοι τους οι Ελληνες».

Μπορεί να το βρίσκετε σκληρό και κυνικό, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Εχουμε απίστευτα οικονομικά προβλήματα σαν χώρα, αλλά ο καλός Θεός της Ελλάδας φρόντισε να δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε γειτονικές μας χώρες, ώστε υποχρεωτικά οι τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα, αλλά εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους διώξουμε. Η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Συρία έχουν γίνει απαγορευμένοι προορισμοί, με αποτέλεσμα να προβλέπεται για φέτος ρεκόρ τουριστών, οι οποίοι θα βοηθήσουν να κινηθεί η οικονομία της χώρας. Ουσιαστικά τα λεφτά (λίγα ή πολλά) που ξοδεύουν οι τουρίστες είναι πραγματική εξωτερική βοήθεια, δηλαδή μάννα εξ ουρανού, αλλά φαίνεται ότι δεν τα θέλουμε. Υποθέτω ότι καταλάβατε με τι θα ασχοληθούμε σήμερα: Με τους τουρίστες, τα σκουπίδια που δυσφημούν την Ελλάδα και άλλες «τουριστικές» ιστορίες.

Αξίζει όμως να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω. Στις 16 Ιανουαρίου 2017, σε τούτη τη στήλη έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «Μικρές ειδήσεις – Μεγάλα ρουσφέτια». Το άρθρο άρχιζε: «Ενα ταπεινό μονόστηλο στην “Καθημερινή” της 9ης Νοεμβρίου 2016, ήταν η αφορμή για το σημερινό θέμα μου. Αντιγράφω την είδηση:

“ΚΕΔΕ κατά τροπολογίας. Το ενδεχόμενο προσφυγής, ώστε να κριθεί αντισυνταγματική η τροπολογία που αφορά την παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων καθαριότητας στους δήμους έως το τέλος του 2017, εξετάζει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας). Πρόκειται για τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες, με εισήγηση του πρώην υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη. Εφόσον η ρύθμιση ισχύσει, πολλοί δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, καθώς δεν διαθέτουν χρήματα για να καταβάλλουν τους μισθούς, τονίζει η ΚΕΔΕ”.

Στις παραπάνω 81 λέξεις κρύβεται μια μεγάλη ιστορία που δεν αφορά μόνο το 2017, αλλά εξελίσσεται εδώ και μερικά χρόνια, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι ύστερα από 7 χρόνια κρίσης, οι πολιτικοί μας συνεχίζουν τις πρακτικές του παρελθόντος σαν να μη συμβαίνει τίποτα…».

Το μονόστηλο της 9ης Νοεμβρίου 2016, κατέληξε να είναι σήμερα πρωτοσέλιδο στον ελληνικό Τύπο και κύριο θέμα στα δελτία ειδήσεων των ευρωπαϊκών χωρών, ντροπιάζοντας τη χώρα μας. Πέρα από την ουσία του θέματος, δηλαδή τους συμβασιούχους της καθαριότητας στους δήμους, η ιστορία αυτή αποδεικνύει περίτρανα μια άλλη παθογένεια της Ελληνικής Πολιτικής Πραγματικότητας: Τη ΜΗ έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία όμως με την πάροδο του χρόνου εξελίσσονται σε δυσεπίλυτα. Προσπάθησα τότε να αναδείξω το πρόβλημα και έγραψα ένα άρθρο 1.200 λέξεων, επισημαίνοντας την παράλογη επιμονή των Κυβερνώντων να παρατείνουν τις συμβάσεις «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης», αγνοώντας μάλιστα τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Για να έχετε μια πλήρη εικόνα των πελατειακών πράξεων της Πρώτης Φοράς Αριστερής Κυβέρνησης, σας παραθέτω συνοπτικά τις τροπολογίες που πέρασαν στη Βουλή για τις παράνομες παρατάσεις των συμβασιούχων: 1) Παράταση μέχρι 31.12.2015 βάσει του ν.4325/2015. 2) Παράταση μέχρι 31.12.2016 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Δεκεμβρίου 2015 (ΦΕΚ/Α/184). 3) Παράταση μέχρι 31.12.2017 βάσει του ν. 4429/2016 της 21ης Οκτωβρίου 2016. Και όλα αυτά, παρά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε τις παρατάσεις παράνομες και οι δήμοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

Είναι, λοιπόν, πολύ φυσικό οι συμβασιούχοι να είναι αγανακτισμένοι από τον συνεχή εμπαιγμό των Κυβερνώντων ότι «θα τους τακτοποιήσουν». Οι άσχετοι που απειλούσαν το Κοινοβούλιο ότι «θα είναι η κάθε λέξη του Συντάγματος», κατέληξαν να ψηφίζουν αντισυνταγματικές διατάξεις για πελατειακούς λόγους. Αυτά όσον αφορά τους συμβασιούχους οι οποίοι έκαναν το λάθος να πιστέψουν στις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις των παραγόντων ότι θα τους εξασφαλίσουν τη μόνιμη απασχόληση στους δήμους.

Πάμε όμως στα σκουπίδια. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, αντικοινωνική και αβίαστα θα την χαρακτήριζα αντεθνική. Η ζημιά που κάνουν στη χώρα μας είναι ανυπολόγιστη. Ξοδεύουμε εκατομμύρια ευρώ για την προβολή της Ελλάδας και ακυρώνουμε όλη αυτή την προσπάθεια, γιατί όλοι οι τουρίστες φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τα βουνά των σκουπιδιών που βρίσκονται παντού, ανεβάζουν τις αηδιαστικές εικόνες αυτές στα κοινωνικά δίκτυα και φυσικά δυσφημούν (δικαιολογημένα) τη χώρα μας. Στο διάστημα της κρίσης (2008-2017) είχαμε 5 πολυήμερες απεργίες με τόνους σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας. Πάγιο αίτημα η μονιμοποίηση των συμβασιούχων της καθαριότητας. Μετά τη μονιμοποίηση, μετάθεση σε άλλη υπηρεσία και νέοι συμβασιούχοι για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Για τον λόγο αυτό δεν λύνεται το πρόβλημα. Με τη μέθοδο αυτή έχουν ήδη μονιμοποιηθεί χιλιάδες υπάλληλοι καθαριότητας, αλλά συνεχώς θέλουμε και νέους συμβασιούχους για να γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών. Απ’ ό,τι φαίνεται η απεργία (εκβιασμός) θα αποδώσει και θα προχωρήσει η πρόσληψη με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ των σημερινών συμβασιούχων και έτσι θα διαιωνίζεται το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι σαν συμβασιούχοι είχαν πλήρη επίγνωση ότι η εργασία τους είχε ημερομηνία λήξεως. Αν παραπλανήθηκαν από υπουργούς δεν είναι δικαιολογία. Δεν είναι μόνοι. 1.926.526 Ελληνες παραπλανήθηκαν και ψήφισαν τον Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2015.

Από το 2011, με τον «Καλλικράτη» δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν με δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες την καθαριότητά τους σε εξωτερικούς συνεργάτες και οργανωμένες εταιρείες. Τη δυνατότητα αυτή την έχουν εκμεταλλευτεί επαρχιακοί δήμοι με καλύτερα και οικονομικότερα αποτελέσματα. Δυστυχώς στα μεγάλα αστικά κέντρα, ούτε κουβέντα να γίνεται για το θέμα. Ακλόνητο ταμπού.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι εποχιακό και περιστασιακό. Υπάρχει ένα άλλο θέμα που σχετίζεται με τους τουρίστες, το οποίο εδώ και μερικά χρόνια είναι καθημερινό και δυστυχώς η Πολιτεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να το αντιμετωπίσει. Φίλος, καθημερινός επιβάτης του ηλεκτρικού στη γραμμή Μοναστηράκι – Καλλιθέα, με διαβεβαιώνει ότι καθημερινά συμμορίες κατακλέβουν τους τουρίστες μέσα στο τρένο. Οι τακτικοί επιβάτες τους γνωρίζουν, τους βλέπουν, έχουν μάθει τα κόλπα τους και προσέχουν. Δυστυχώς οι τουρίστες που πάνε κυρίως στον Πειραιά για να ταξιδέψουν για τα νησιά μας, δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει και συνήθως καταλήγουν χωρίς πορτοφόλια. Ο φίλος μου έχει παραπονεθεί παντού: στην Αστυνομία (που δήλωσε «αναρμόδια»), στους υπεύθυνους ασφαλείας του μετρό και όπου αλλού έκρινε ότι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μάταια. Φαίνεται ότι όλοι γνωρίζουν την κατάσταση, αλλά κανένας δεν είναι διατεθειμένος να την αντιμετωπίσει. Μια αναζήτηση στο Google «πορτοφολάδες στο μετρό» αποδεικνύει ότι τα περιστατικά δεν είναι πρόσφατα, αλλά συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρονται μάλιστα και περιπτώσεις όπου η Αστυνομία έκανε και μερικές συλλήψεις, αλλά για άγνωστους σε εμένα λόγους, αφήνονται αμέσως ελεύθεροι προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους. Και φυσικά επειδή δεν υπάρχει συστηματική και αποφασιστική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς παραβατικότητας, οι συμμορίες έχουν κυριολεκτικά αποθρασυνθεί με αποτέλεσμα οι κλοπές να αυξάνονται γεωμετρικά. Εκτιμάται ότι καθημερινά γίνονται 30 – 40 κλοπές μόνο στο τμήμα αυτό του ηλεκτρικού.

Πριν από λίγες εβδομάδες διάβασα ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν στον πεζόδρομο της Αιόλου, στην Αγία Ειρήνη. Οι καταστηματάρχες βλέπουν τις συμμορίες να ληστεύουν τους τουρίστες και να μην επεμβαίνει κανένας. Δεν υπάρχει χειρότερη δυσφήμηση από έναν ταλαιπωρημένο τουρίστα που του κλέβουν το πορτοφόλι του. Αυτός θα γυρίσει στην πατρίδα του και θα προσπαθήσει να επηρεάσει όσους μπορεί, που δυστυχώς με το Facebook και το Instagram είναι πολλοί, ώστε να βγάλουν την Ελλάδα από τους προορισμούς τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τόση ανεκτικότητα στην προφανή εγκληματικότητα. Μήπως επαληθεύεται το σύνθημα που είναι γραμμένο σε πολλούς τοίχους: «Immigrants welcome, tourists f…-o…»!

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή