Η Γαλλία θέλει να γίνει το κέντρο της Ευρώπης για τις startups

Η Γαλλία θέλει να γίνει το κέντρο της Ευρώπης για τις startups

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν ανακαινισμένο σταθμό τρένων, τον σταθμό F στο κέντρο του Παρισιού, στεγάζονται 1.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς η Γαλλία φιλοδοξεί να αναδειχθεί στη startup πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η φιλόδοξη προσπάθεια φαίνεται δαπανηρή και ενδεχομένως τυχοδιωκτική για τη Γαλλία, μια χώρα που είναι γνωστή για το 35ωρο και το πεπαλαιωμένο εργατικό δίκαιο.

Η Γαλλία αποτελεί ήδη ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ευρώπης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η χρηματοδότηση των οποίων υπερέβη πέρυσι τη Γερμανία. Ετσι έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία. Εχει διασφαλίσει τη στήριξη τεχνολογικών κολοσσών όπως η Facebook και η Amazon. Η Microsoft την έχει επιλέξει ως έδρα του νέου προγράμματός της για νέες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.

Το ίδιο και οι γαλλικοί κολοσσοί του κλάδου όπως η εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Ubisoft. Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εγκαινίασε τον σταθμό F στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καταστήσει τη Γαλλία «ηγέτιδα δύναμη στην καινοτομία» και κάλεσε ένα πλήθος από ενθουσιώδεις επιχειρηματίες να «μετασχηματίσουν» τη χώρα.

O σταθμός F είναι πνευματικό παιδί του Ξαβιέ Νίελ, ενός δισεκατομμυριούχου που έχει αφοσιωθεί στο να μετατρέψει το γαλλικό τοπίο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Συχνά τον αποκαλούν Ρίτσαρντ Μπράνσον της Γαλλίας, γιατί ο κ. Νίελ είναι σίγουρα ο πλέον επιτυχημένος επιχειρηματίας της Γαλλίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Εχει επενδύσει 250 εκατ. ευρώ και για τον συντονισμό της προσπάθειας έχει επιστρατεύσει τη Ροξάν Βάρτζα. Γεννημένη στη Silicon Valley από Ιρανούς γονείς, η κ. Βάρτζα υπήρξε διευθύνουσα σύμβουλος του γαλλικού τμήματος της Girls in Tech, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που έχει στόχο να προωθήσει την ισότητα των φύλων σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο. Εχοντας εργαστεί σε πολλές νέες επιχειρήσεις και έχοντας μεγάλη αγάπη στη Γαλλία, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 2012 για να εποπτεύσει την καινούργια επιχείρηση της Microsoft στη γαλλική πρωτεύουσα. Προσπαθεί να προσελκύσει στον σταθμό F τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν το δυναμικό να αλλάξουν το τοπίο στους τομείς της υγείας, της χρηματοδότησης, της εκπαίδευσης ακόμη και της μόδας. Και βέβαια θεωρεί ευκαιρία την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που αναμένεται να εγκατασταθούν στον σταθμό F τις επόμενες ημέρες είναι και οι JetPack Data, La Belle Vie και Revele.

Η αποτυχία συχνά φέρει ένα στίγμα στη γαλλική κοινωνία, τόσο ισχυρό ώστε η κυβέρνηση εγκαινίασε εκστρατεία για να πείσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει τίποτε κακό στο να διακινδυνεύσει. Τουλάχιστον τα 3/4 των εργαζομένων κάνουν την ίδια δουλειά για όλη τους τη ζωή και τα εργατικά συνδικάτα διαμαρτύρονται όταν οι επιχειρήσεις ζητούν ευελιξία στην αγορά εργασίας. Οι φόροι στη Γαλλία είναι υψηλοί προκειμένου να χρηματοδοτούν το κοινωνικό κράτος και το εργατικό δίκαιο, που έχει έκταση 3.400 σελίδων, εισάγει όλο και περισσότερους κανονισμούς για όσες επιχειρήσεις μεγαλώνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται, πάντως, να καταστήσει τη Γαλλία πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνει το κράτος για τον σκοπό αυτό είναι οι επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων.

Η κυβέρνηση δημιούργησε σημαντικό αριθμό επενδυτικών οχημάτων όπως το Ταμείο Επιτάχυνσης της Γαλλικής Τεχνολογίας. Με τη στήριξη της κρατικής επενδυτικής τράπεζας, της Bpifrance και με κεφάλαια ύψους 42 δισ. ευρώ, το κράτος χορηγεί δάνεια και εγγυήσεις δισεκατομμυρίων σε νεοφυείς εταιρείες και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Προσφάτως, ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ένα ακόμη δημόσιο τομέα με κεφάλαια 10 δισ. ευρώ που θα επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι επικριτές αυτής της προσπάθειας επισημαίνουν, πάντως, πως με τόση κρατική στήριξη θα είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς κατά πόσον είναι ανταγωνιστικές αυτές οι νέες επιχειρήσεις στη Γαλλία. Από το 2014, άλλωστε, η προηγούμενη κυβέρνηση εγκαινίασε το πρόγραμμα French Tech, στο πλαίσιο του οποίου 13 γαλλικές πόλεις όπως το Μπορντό, χαρακτηρίστηκαν κέντρα υψηλής τεχνολογίας.

Προσέλκυση ταλέντων

Παράλληλα, η κυβέρνηση στηρίζει την ανάπτυξη γαλλικών επιχειρήσεων σε ξένες πόλεις όπως στη Νέα Υόρκη και στη Σαγκάη και προωθεί τους Γάλλους επιχειρηματίες σε μεγάλα επιχειρηματικά συνέδρια. Προσπαθεί να προσελκύσει ταλέντα από όλον τον κόσμο, χορηγώντας με συνοπτικές διαδικασίες βίζα σε επιχειρήσεις και τις οικογένειές τους. Και τέλος, παρέχει ειδικό φορολογικό καθεστώς στις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις και έχει παραχωρήσει καθεστώς εξαίρεσης από τη φορολογία σε 6.600 επιχειρήσεις στο πλαίσιο προγράμματος που άρχισε το 2004 και έχει κόστος 1,17 δισ. ευρώ. Ο κ. Μακρόν έχει, άλλωστε, υποσχεθεί να εξαιρέσει την κατοχή μεριδίου επιχείρησης από τη φορολογία περί πλούτου και να περιορίσει στο 30% από το 50% τον φόρο επί των αποδόσεων κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή