Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών ως μία πνευματική και εκπαιδευτική πρωτοβουλία για τη σύγχρονη σκέψη

Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών ως μία πνευματική και εκπαιδευτική πρωτοβουλία για τη σύγχρονη σκέψη

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου τον Ιούνιο, έμεινε η υπόσχεση της συνέχειας. Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών, που μόλις ολοκλήρωσε τον παρθενικό κύκλο των σεμιναρίων της στους Δελφούς, συσπειρώνει κορυφαίους καθηγητές, εστιάζει σε θέματα που πηγάζουν από τη σύγχρονη Ευρώπη και απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλον τον κόσμο, υποψήφιους διδάκτορες και προχωρημένους προπτυχιακούς φοιτητές. Ιδρύθηκε ως βραχίονας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών από τον καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Χάρβαρντ, Παναγιώτη Ροϊλό.

«H ίδρυση της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών ήταν ένα μεγάλο όραμα για μένα, την πραγμάτωση του οποίου την ένιωθα ως επιτακτική ανάγκη όσο η λεγόμενη κρίση συνέχιζε να επιτείνεται και να αποκτά τον χαρακτήρα οριστικής σχεδόν μετάβασης προς μία καινούργια περίοδο της πολιτικοκοινωνικής ζωής στην Ευρώπη – ασφαλώς και πιο επώδυνα και στην Ελλάδα», λέει ο Παναγιώτης Ροϊλός. «Διανύουμε την πιο σημαντική φάση της ευρωπαϊκής ιστορίας μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου, όπου δυστυχώς πολλές από τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές αξίες και κατακτήσεις που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε δεδομένες, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, υπόκεινται σε άνωθεν υπαγορευμένες βίαιες αναθεωρήσεις. Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών μπορεί επομένως να θεωρηθεί ως μία πνευματική και εκπαιδευτική πρωτοβουλία αντιπαράθεσης προς αυτήν τη βιαιότητα, στοχεύοντας πρώτα στην κατανόηση και μελέτη της και ιδανικά, κατόπιν, στην υπονόμευσή της, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας».

Η αποτίμηση της πρώτης λειτουργίας της Δελφικής Ακαδημίας είναι εξαιρετικά θετική. «Φέτος, τα σεμινάρια εστιάστηκαν στην πολλαπλή (πολιτική, ανθρωπιστική, οικονομική, πολιτισμική, γεωπολιτική) κρίση στην Ευρώπη», λέει ο Παναγιώτης Ροϊλός. «Τα σεμινάρια τα δίδαξαν με υποδειγματικό τρόπο οι εκλεκτοί συνάδελφοι καθηγητές Peter E. Gordon (Amabel B. James Professor of History, Harvard University), Στέφανος Πεσμαζόγλου (καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Jacques Rupnik (Director of Research at CERI and Professor at Sciences Po in Paris and visiting professor at the College of Europe in Bruges)». Εκτός των σεμιναρίων δόθηκαν επίσης διαλέξεις από τους καθηγητές: Θάνο Βερέμη, Σπύρο Πολλάλη, Δημήτρη Γιατρομανωλάκη.

Κάθε Ιούνιο θα συμβαίνει αυτή η πνευματική ώσμωση στους Δελφούς με τη δωρεάν διδασκαλία διεπιστημονικών σεμιναρίων ανωτάτου επιπέδου στους χώρους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, διαλέξεις και/ή συνέδρια που άπτονται τρεχουσών πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

«Είναι πολύ σπουδαίο, θεωρώ, που φέτος έπεσαν οι πρώτοι σπόροι επιστημονικού/ερευνητικού αναστοχασμού σε ένα ιδιαίτερα δεκτικό φυτώριο ενθουσιωδών φοιτητών από την Ευρώπη και την Αμερική από τόσο έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές», λέει ο Παναγιώτης Ροϊλός. «Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως αυτή εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα (πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό) και τις εντάσεις, αλλά και πιθανές δυνατότητες που αυτές δημιουργούν μέσα στην Ευρώπη. Πώς θα μπορούσαν βαθιά σκεπτόμενοι άνθρωποι, διδάσκοντες και διδασκόμενοι, να ερμηνεύσουν και να αναμετρηθούν με την καινούργια αυτή πραγματικότητα που εδραιώνεται στην Ευρώπη αλλά και πέρα απ’ αυτήν; Ποια είναι τα βασικά πολιτικά, πνευματικά, πολιτισμικά ερωτήματα, αναζητήσεις και προτεραιότητες που πρέπει την ιστορική αυτή περίοδο να τεθούν; Ποια η θέση σήμερα του μεταδιαφωτιστικού ουμανισμού; Τι απομένει απ’ αυτόν και τι αντίστοιχα δυναμικά δημιουργικό θα μπορούσε να τον διαδεχθεί; Ποιο το παρόν και ποιο το μέλλον των ανθρωπιστικών σπουδών; Επίσης, πώς το ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν διαμορφώνει πτυχές του πολιτικού και κοινωνικού παρόντος; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να απασχολήσουν τη Δελφική Ακαδημία τα ερχόμενα χρόνια».

Η Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών λειτουργεί υπό την επίβλεψη διεθνούς επιτροπής αποτελούμενης από κορυφαίους καθηγητές όπως Homi Bhabha, Γιώργο Δερτιλή, Peter Frankopan, Michele Lamont, Σπύρο Πολλάλη, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ροϊλό. «Αποφασιστικής σημασίας είναι η αμέριστη στήριξη του όλου εγχειρήματος από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμικού Κέντρου Δελφών, πρύτανη κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και τον διευθυντή του Κέντρου καθηγητή κ. Παύλο Καλλιγά, και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που συνδράμει αφειδώλευτα τις δραστηριότητες της Δελφικής Ακαδημίας, ιδίως από τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ας μου επιτραπεί λοιπόν και από εδώ να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου προς όλους αυτούς τους συνεργάτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή