Οι έντονοι διάλογοι των πρωταγωνιστών της διάσκεψης για το Κυπριακό

Οι έντονοι διάλογοι των πρωταγωνιστών της διάσκεψης για το Κυπριακό

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη διάθεση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για τομή στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τις αποκλίνουσες απόψεις των λοιπών εμπλεκομένων, φανερώνουν οι συζητήσεις που έγιναν χθες το πρωί στη διάσκεψη για το Κυπριακό. «Επιθυμούμε λύση για τους Κυπρίους», είπε ο κ. Γκουτιέρες ξεκινώντας την ομιλία του, περιγράφοντας με σαφήνεια την υφιστάμενη κατάσταση ως μη αποδεκτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι απαίτηση Αθήνας και Λευκωσίας περί κατάργησης των εγγυήσεων και «μηδενικού στρατού» στην Κύπρο αποτελεί «όνειρο». Επίσης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανάγκη προσαρμογής στην πραγματικότητα του 2017 και πρότεινε συμφωνία-πακέτο για όλα τα θέματα, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν την κυπριακή ιδιοκτησία και την ασφάλεια. Ο κ. Τσαβούσογλου πίεσε ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης και του δεύτερου τραπεζιού (των κυπριακής «ιδιοκτησίας» κεφαλαίων). Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι η Ελλάδα «δεν συζητάει λύση-πακέτο» και πρόσθεσε ότι «εμείς θα συμφωνήσουμε σε ό,τι αποφασίσουν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ακιντζί». Αναφερόμενος στον υπαινιγμό Τσαβούσογλου περί προσαρμογής (adaptation) των εγγυήσεων στη νέα κατάσταση, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συνθήκη με παρεμβατικά δικαιώματα».

Η πλευρά των Βρετανών επισήμανε ότι το υφιστάμενο status quo είναι κακό για όλους. Οπως αποκάλυψε χθες η «Κ», η βρετανική πλευρά έχει καταθέσει ιδέες για συγκερασμό των απόψεων Ελλάδας και Τουρκίας στο ζήτημα της ασφάλειας, ωστόσο γίνεται σαφές πως το Λονδίνο εκ των πραγμάτων διαδραματίζει βοηθητικό και όχι κύριο ρόλο. Η ανάγκη για έναν συγκερασμό το ταχύτερο δυνατόν είναι εκείνη που οδήγησε τον κ. Γκουτιέρες να ανακοινώσει σε ηγέτες και υπουργούς την απόφασή του να δρομολογήσει τη σύσταση και άμεση πρώτη συνεδρίαση ομάδας εργασίας, η οποία από χθες το απόγευμα ασχολείται με όλες τις λεπτομέρειες των κεφαλαίων που αφορούν την ασφάλεια. Επί τάπητος έχουν τεθεί οι διαφορές τόσο στον μηχανισμό παρακολούθησης της συμφωνίας όσο και στον τρόπο δρομολόγησης των μεθόδων αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή