Στα δίχτυα της ισπανικής εφορίας

Στα δίχτυα της ισπανικής εφορίας

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είχε γίνει ντόρος στη Γαλλία για τον υπέρογκο φόρο του 75% που απειλούσε το Παρίσι να επιβάλει στους υψηλά αμειβόμενους ποδοσφαιριστές (χωρίς επιτυχία), όμως είναι στην άλλη πλευρά των Πυρηναίων που καίει η… «φορολογική κόλαση», ο αντίποδας δηλαδή των διάφορων φορολογικών παραδείσων για ποδοσφαιριστές και όχι μόνο. Στην Ισπανία όταν λένε ότι κάνουν φορολογικό έλεγχο, το εννοούν.

Στο… καυτό καζάνι των ισπανικών φορολογικών και συνεπώς και δικαστικών αρχών έχουν μπει όλοι οι κορυφαίοι αστέρες που πέρασαν την τελευταία δεκαετία από το ισπανικό πρωτάθλημα, αφού το παζλ συμπληρώθηκε τις τελευταίες ημέρες με την προσθήκη των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζοζέ Μουρίνιο. Ο δε Λιονέλ Μέσι δεν κατάφερε από ό,τι φαίνεται να περάσει από το… καθαρτήριο ακόμη, καθώς η Ιερά Εξέταση των ισπανικών αρχών είναι πιθανόν να τον σύρει ξανά στο καζάνι, μετά την ποινή φυλάκισης με αναστολή που του έχει ήδη επιβληθεί.

Ρεπορτάζ του ισπανικού Τύπου την περασμένη Δευτέρα έκανε λόγο για δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ από έσοδα χορηγών κλπ. που έχει αποκρύψει μέσω του Ιδρύματος «Λέο Μέσι» ο Αργεντινός σούπερ σταρ, άρα αναμένεται να γίνει αντικείμενο νέας έρευνας των ισπανικών αρχών. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΒC της Μαδρίτης, ο Μέσι χρησιμοποίησε το ίδρυμά του από το 2007 έως το 2015 για να αποκρύψει έσοδα από την εφορία, που «δεν είναι καν δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν έχουν δαπανηθεί σε κοινωνικά προγράμματα για τη βοήθεια παιδιών με προβλήματα».

Η υπόθεση αυτή έρχεται στην επιφάνεια έναν χρόνο μετά την καταδίκη του Λιονέλ, αλλά και του πατέρα του Χόρχε σε φυλάκιση 21 μηνών με αναστολή για φοροδιαφυγή ύψους 4,1 εκατ. ευρώ.

Λίγες μέρες νωρίτερα, οι ισπανικές αρχές κάλεσαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε απολογία για φοροδιαφυγή 14,7 εκατ. ευρώ, πράγμα που φέρεται να έχει κάνει τον Πορτογάλο επιθετικό να σκέπτεται σοβαρά την αποχώρηση από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, ή τουλάχιστον να πιέζει τη Ρεάλ να καλύψει εκείνη τον φόρο που προβλέπεται. Στις 31 Ιουλίου ο Ρονάλντο θα απολογηθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών και απειλείται με κάθειρξη που ξεπερνά κατά πολύ το όριο των δύο ετών, κάτω από το οποίο η φυλάκιση συνήθως δεν υλοποιείται.

Από την Ιερά Εξέταση των Αρχών αναφέρεται ότι θα περάσει και ο κ. Μουρίνιο, για τον καιρό που ο προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ. Κοινό στοιχείο των υποθέσεων Ρονάλντο και Μουρίνιο είναι ο ατζέντης τους, ο πολύς Ζόρζε Μέντες.

Η εταιρεία Ζεστιφούτ, του κ. Μέντες, φέρεται να έχει επανειλημμένως εμπλακεί σε υποθέσεις φοροδιαφυγής στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Αλλος διάσημος πελάτης του, ο Κολομβιανός Ραδαμέλ Φαλκάο κατηγορείται από τις ισπανικές αρχές για φοροδιαφυγή άνω των 5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μέντες κλήθηκε να καταθέσει σε Ισπανό δικαστή προ μηνός και είπε ότι η Ζεστιφούτ δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

Πολλοί ακόμη γνωστοί αστέρες έχουν μπλεξίματα με την ισπανική εφορία, με τους Αργεντινούς Ανχελ ντι Μαρία και Χαβιέρ Μασεράνο, μεταξύ άλλων, να έχουν ήδη καταδικαστεί.

Μπελάδες έχει και ο Νεϊμάρ της Μπαρτσελόνα, αλλά ο Βραζιλιάνος άσος αποτελεί διαφορετική περίπτωση, καθώς εκείνος βρέθηκε ένοχος για παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας στην πατρίδα του, όσο έπαιζε στη Σάντος, και μετά ελέγχεται για παρατυπίες εκ μέρους της Μπαρτσελόνα κατά τη μεταγραφή του.

Πώς, λοιπόν, έχει γίνει τέτοιος «κέρβερος» ο ισπανικός φοροελεγκτικός μηχανισμός στο ποδόσφαιρο; Η σχετική ιστορία ξεκινάει την προηγούμενη δεκαετία, με την έλευση του Ντέιβιντ Μπέκαμ στη Ρεάλ το 2003.

Οι ισπανικές αρχές τότε προσέφεραν ως κίνητρο για την έλευση μεγάλων αστέρων του αθλητισμού (ή και του πολιτισμού) στη χώρα από το εξωτερικό ένα θεσμικό πλαίσιο με φορολόγηση εισοδημάτων μόνο στο 24% για τα έξι πρώτα έτη για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή σχεδόν τον μισό συντελεστή φορολόγησης από ό,τι πλήρωναν οι ίδιοι οι Ισπανοί. Αυτό μάλιστα ονομάστηκε τότε «Νόμος Μπέκαμ».

Με την περίοδο των παχειών αγελάδων να τελειώνει στην Ισπανία λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η ισπανική κυβέρνηση κατήργησε το 2010 τον Νόμο Μπέκαμ για ετήσιους μισθούς άνω των 600.000 ευρώ. Παράλληλα, οι φοροελεγκτές είχαν πλέον αρκετή γνώση και κίνητρο, ώστε να αντιμετωπίσουν περίπλοκες τεχνικές φοροδιαφυγής όπως τη δημιουργία εξωχώριων (offshore) λογαριασμών ή εταιρειών, όπου πήγαιναν τα μη δηλωθέντα έσοδα.

«Τα τελευταία χρόνια η ισπανική εφορία έχει εντείνει τον έλεγχό της στους ποδοσφαιριστές και τις εταιρείες τους, θέλοντας να δει εάν είναι όντως δραστήριες οικονομικά ή αποτελούν απλή κάλυψη», δήλωσε πρόσφατα στο BBC ο πρόεδρος των φοροελεγκτών της Ισπανίας, Κάρλος Κρουθάδο. Αυτήν την… πυρά είναι που θέλει τώρα να αποφύγει ο Ρονάλντο και σκέφτεται τη μεταγραφή από τη Ρεάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή