Χάθηκε η ελπίδα για τον μικρό Τσάρλι Γκαρντ

Χάθηκε η ελπίδα για τον μικρό Τσάρλι Γκαρντ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μηχανήματα που κρατούσαν στη ζωή τον μικρό Τσάρλι Γκαρντ επρόκειτο να τεθούν εκτός λειτουργίας χθες το απόγευμα. Οι γονείς του άρρωστου παιδιού, Κρις Γκαρντ και Κόνι Γέιτς, επέκριναν τους ιατρούς επειδή δεν τους επιτράπηκε να πάρουν το μωρό στο σπίτι τους για να πεθάνει εκεί. Το νοσοκομείο Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ Χόσπιταλ ανακοίνωσε ότι το μικρό αγόρι δεν είχε την παραμικρή ελπίδα επιβίωσης, τονίζοντας ότι επρόκειτο για μία πολύ «στενόχωρη» κατάσταση.

Την περασμένη Τρίτη, οι γονείς του μικρού αγοριού έχασαν το τελευταίο τους νομικό αίτημα να πάνε το παιδί για νοσηλεία στις ΗΠΑ. Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γαλλία, απέρριψαν το αίτημα των γονιών και δεν δέχθηκαν να εξετάσουν την υπόθεση, αποδεχόμενοι τις προηγούμενες αποφάσεις τριών βρετανικών δικαστηρίων για «σημαντική βλάβη» σε περίπτωση παράτασης της νοσηλείας του. Ειδικοί γιατροί επιμένουν ότι η προτεινόμενη θεραπεία ούτε πρόκειται να βοηθήσει τον Τσάρλι, ούτε είναι προς το συμφέρον του παιδιού.

Πειραματική θεραπεία

Ο Τσάρλι, που σήμερα είναι δέκα μηνών, είναι ένα από τα δεκαέξι παιδιά παγκοσμίως που πάσχουν από νόσο απίσχνανσης των μιτοχονδρίων, η οποία προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες και προοδευτική αδυναμία των μυών. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το μικρό αγόρι που νοσηλεύεται στο Γκρέιτ Ορμοντ Στριτ Χόσπιταλ από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς, δεν μπορεί να δει, να ακούσει, να κινηθεί, να κλάψει ή να καταπιεί.

Οι γονείς του Τσάρλι είχαν κατορθώσει να συγκεντρώσουν μέσω Ιντερνετ 1,3 εκατ. λίρες προκειμένου το παιδί να υποβληθεί σε πειραματική θεραπεία στις ΗΠΑ. Υποσχέθηκαν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δωρίσουν τα χρήματα για την εμβάθυνση της έρευνας γύρω από τέτοιου είδους ανίατες ασθένειες.

Μόλις πέρυσι μια αντίστοιχη συγκινητική ιστορία είχε στοιχειώσει τα βρετανικά ΜΜΕ. Σε φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσης Wellchild που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο του Λονδίνου, ο πρίγκιπας Χάρι εντόπισε ένα γλυκό αγοράκι, το οποίο πήγε και αγκάλιασε. Μόλις πέντε ετών, ο Ολι Κάρολ, μετά βίας μπορεί να σταθεί στα πόδια του, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η τρίχρονη αδελφή του Αμέλια πάσχουν από τη νόσο του Batten, μια ανίατη κληρονομική ασθένεια που προσβάλλει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα σταδιακά ο ασθενής να μην μπορεί να κινηθεί, να δει, να ακούσει, να φάει ή να αναπνεύσει.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Wellchild έχει συστήσει ένα εθνικό δίκτυο μέσω του οποίου στηρίζονται παιδιά που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, αλλά και οι δικοί τους άνθρωποι με ειδικά προγράμματα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν στο σπίτι τους κοντά στις οικογένειές τους και η κατάστασή τους να αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή