Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά την εβδομάδα που διανύσαμε, ύστερα από τον επιθετικό τόνο δηλώσεων των κεντρικών τραπεζιτών των 10 πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G10), μεταξύ αυτών και ο κ. Ντράγκι, καταδεικνύοντας ότι η Fed δεν είναι πια η μοναδική κεντρική τράπεζα που προχωράει σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε εμπιστοσύνη σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι οι αντιπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί από ανοδικές πιέσεις στο επίπεδο τιμών, δηλώσεις που θεωρήθηκαν από τις αγορές ως σημάδι ότι η ΕΚΤ πιθανόν να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων QE νωρίτερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Επίσης, πρόσθεσε ότι καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προσαρμόσει τις παραμέτρους των εργαλείων που χρησιμοποιεί, ώστε οποιαδήποτε αλλαγή στη νομισματική πολιτική της να γίνει σταδιακά. Στο περιβάλλον αυτό, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού τίτλου ανήλθε σε υψηλά 3 μηνών, στο 0,475%, αργά την Παρασκευή στις αγορές της Ασίας, πριν υποχωρήσει μερικώς κοντά στο 0,430% αργότερα στις αγορές της Ευρώπης. Τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μεταξύ των τίτλων που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ανέρχεται σε υψηλά 3 μηνών 1,297% νωρίς την Παρασκευή, πριν υποχωρήσει ελαφρώς στο 1,235% αργότερα μέσα στη μέρα, παραμένοντας ωστόσο αρκετά υψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής στο 1,035%. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η διαφορά (spread) των αποδόσεων μεταξύ του γερμανικού και του βρετανικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε κοντά στις 82 μ.β., το μεγαλύτερο εύρος των τελευταίων δύο μηνών.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο επέκτεινε τις απώλειές του έναντι των άλλων κύριων νομισμάτων την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τα περιθώρια ανόδου των επιτοκίων της Fed τους προσεχείς μήνες. Ενδεικτικά, ο δείκτης του δολαρίου DXY άγγιξε την Παρασκευή χαμηλά 9 μηνών, 95,470, έχοντας σημειώσει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 6,6% από τις αρχές του έτους. Στον αντίποδα, το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά, ύστερα από τα σχόλια του διοικητή της ΕΚΤ, με τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να ανέρχεται σε υψηλά ενός έτους 1,1445 στο τέλος της εβδομάδας. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η στερλίνα. Η ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου ανέκαμψε σε υψηλά ενός μήνα 1,3030, από χαμηλά 2 μηνών 1,2587 στα οποία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ισοτιμία ευρώ/ στερλίνας υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 0,8800 ύστερα από άνοδο νωρίτερα την εβδομάδα σε νέα υψηλά για το τρέχον έτος, στο επίπεδο του 0,8880.

* Διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή