Το Ποτάμι, η Ωρα Αποφάσεων και το συνέδριο

Το Ποτάμι, η Ωρα Αποφάσεων και το συνέδριο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη για το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων, καθώς σε αυτούς μάλλον θα χρεωθεί τυχόν νέο ναυάγιο στην περιβόητη συγκρότηση ενός νέου και ενιαίου πόλου στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αιφνιδιασμού που επιφύλαξε ήδη από την Παρασκευή η Φώφη Γεννηματά στον Στ. Θεοδωράκη, αλλά και στους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη) ικανοποιώντας επί της ουσίας τους περισσότερους από τους όρους που είχαν θέσει για να γίνει συνένωση του χώρου.

Στον μεν Στ. Θεοδωράκη, που επί μήνες υποστήριξε ότι δεν νοείται για τη δημιουργία νέου φορέα να προηγηθεί συνέδριο μηχανισμών (υπονοώντας ότι σε αυτό θα πρωτοστατούσε το ΠΑΣΟΚ), έριξε ευθέως το γάντι. Η κ. Γεννηματά πρότεινε να διεξαχθεί τον Οκτώβριο μια εντελώς ανοικτή εκλογή προέδρου από τη βάση –δηλαδή όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν τον επικεφαλής της νέας παράταξης, να εγγραφούν μέλη του νέου φορέα ακόμη και την ίδια μέρα– και να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο κατόπιν εορτής. Επί της ουσίας, δηλαδή, αποδέχθηκε και το αίτημα του κ. Θεοδωράκη η διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου φορέα να γίνει με αντιπαράθεση των προγραμματικών θέσεων ενός εκάστου, χωρίς να εμπλέκονται κομματικοί μηχανισμοί. Και για του λόγου το αληθές, η κ. Γεννηματά εισηγήθηκε την ευθύνη όλης της διαδικασίας να αναλάβει ανεξάρτητη επιτροπή Δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών με επικεφαλής τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. Πρόσωπο που δεν επελέγη τυχαία, καθώς εκτός της γενικής εκτίμησης που απολαμβάνει ως συνταγματολόγος, ο κ. Αλιβιζάτος είχε προταθεί προ διετίας από τον επικεφαλής του Ποταμιού να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέναντι στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου, πρόταση που σημειωτέον απεδέχθη. Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη ευφυής κίνηση της κ. Γεννηματά. Με τις προτάσεις της κατόρθωσε να προκαλέσει ρήγμα και στο εσωτερικό της Ωρας Αποφάσεων, καθώς τα ιδρυτικά μέλη της διέγραψαν την Παρασκευή τον κ. Γιάννη Ραγκούση λόγω της επιλογής του να παραστεί χθες στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, εν αντιθέσει με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη. Ωστόσο και οι δύο τελευταίοι οφείλουν στο εξής να εξηγήσουν πολιτικά πού διαφωνούν πλέον με το σχέδιο Γεννηματά, καθώς εκείνη φαίνεται να ικανοποίησε και το κεντρικό αίτημα της Ωρας Αποφάσεων ο νέος φορέας να είναι ένα εντελώς νέο κόμμα και όχι το αποτέλεσμα μιας πολυκομματικής συνεργασίας, στην οποία ο καθένας θα διατηρήσει την αυτονομία του.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι αστάθμητος παράγοντας για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο παραμένει βέβαια ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος χθες απέφυγε να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή