Ξεκίνησαν για Ιταλία, κατέληξαν στην Κρήτη

Ξεκίνησαν για Ιταλία, κατέληξαν στην Κρήτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε Κρήτη και άλλα νησιά (εκτός εκείνων που διαθέτουν hotspots) και στα παράλια Πελοποννήσου, έχει σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ως «παράπλευρη συνέπεια» του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που κατευθύνονται προς την Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον τελευταίο μήνα, 55 αλλοδαποί με πλαστά έγγραφα συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, οι οποίοι προσπαθούσαν να ταξιδέψουν κυρίως προς τη Γερμανία. Μόνο την τελευταία εβδομάδα 120 άτομα έφθασαν στην Κάρπαθο, στις 24 Ιουνίου συγκεκριμένα, και μόλις πέντε μέρες αργότερα άλλοι τόσοι εντοπίστηκαν ανοιχτά της Σούδας. Και στα δύο περιστατικά επρόκειτο για σκάφη που είχαν προορισμό την Ιταλία, αλλά παρουσίασαν βλάβη εν πλω. Στην πρώτη περίπτωση, ξύλινο σκάφος με πρόσφυγες εντοπίστηκε από το λιμενικό ανοιχτά της Καρπάθου, όταν ένας από τους επιβαίνοντες κάλεσε σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112. Στο σκάφος επέβαιναν 19 γυναίκες μεταξύ των οποίων και δύο έγκυοι και 23 ανήλικα παιδιά. Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε ανοιχτά της Σούδας και οι επιβαίνοντες κάλεσαν για βοήθεια καθώς παρουσιάστηκε βλάβη. Στη συνέχεια τη φιλοξενία τους ανέλαβε ο Δήμος Χανίων.

«Είχαμε τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους περιστατικά περίπου δύο φορές τον μήνα. Οι διακινητές εγκατέλειπαν μετανάστες είτε στα παράλια της Κρήτης λέγοντάς τους ότι “έφθασαν στην Ιταλία”, είτε λαμβάναμε σήμα για διάσωση ανθρώπων που είχαν εγκαταλειφθεί στη μέση της διαδρομής, κοντά στα παράλια της Πελοποννήσου. Ομως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η συχνότητα τέτοιων περιστατικών αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα», τονίζει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην «Κ». Οι αφίξεις αυτές προωθούνται στην ενδοχώρα εφόσον οι άνθρωποι που φτάνουν σε άλλα νησιά εκτός εκείνων που διαθέτουν hotspot (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) δεν εμπίπτουν στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας. Αν οι νεοαφιχθέντες καταθέσουν αίτημα ασύλου, ακολουθούνται οι συνήθεις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που κρατούν από μερικούς μήνες έως και χρόνια.

Μπορεί στην Ελλάδα οι μεταναστευτικές ροές να έχουν μειωθεί δραστικά μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, όμως η Ιταλία δέχεται μεγάλη πίεση μεταναστών από τις αφρικανικές χώρες.

Από την αρχή του 2017 έως τις 25 Ιουνίου, 92.062 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη εκ των οποίων οι 8.975 στην Ελλάδα, κυρίως στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Ομως, 81.973 άτομα «υποδέχτηκε» η Ιταλία από τις αρχές του χρόνου. Τους τέσσερις πρώτους μήνες (Ιανουάριο έως Απρίλιο) οι αφίξεις μεταναστών μέσω θαλάσσης στην Ιταλία παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 33% σε σχέση με πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ανθρώπους κυρίως από τη Νιγηρία, το Μπανγκλαντές, τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Παράλληλα, πολλοί από τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσουν στον προορισμό τους, που είναι βέβαια η Κεντρική Ευρώπη.

Ενδεικτικά, 4 αλλοδαποί συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, την προηγούμενη εβδομάδα 2 Σύροι 18 ετών και δύο υπήκοοι Αφγανιστάν 32 ετών, οι οποίοι με πλαστά διαβατήρια επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις με προορισμό την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου, συνελήφθησαν ένας 27χρονος και μία 35χρονη, υπήκοοι Ερυθραίας, κάνοντας χρήση πλαστών αδειών διαμονής Αρχών Νορβηγίας, ενώ επιχειρούσαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό το Βέλγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή