Τένις: Οι προβολείς στο γρασίδι

Τένις: Οι προβολείς στο γρασίδι

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προβολείς της παγκόσμιας τενιστικής κοινότητας στρέφονται στο Λονδίνο για το τρίτο τουρνουά γκραν σλαμ της χρονιάς, το Γουίμπλεντον. Το πρώτο σερβίς στο κυρίως ταμπλό γίνεται τη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες οι κορυφαίοι του τένις θα διεκδικήσουν τους τίτλους στο σημαντικότερο τουρνουά στον κόσμο. Στα κορτ με γρασίδι του «All England Club» αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσία του Ρότζερ Φέντερερ.

Ηταν το καλοκαίρι του 2012, όταν ο Ελβετός πήρε τον έβδομο και τελευταίο του τίτλο στο Λονδίνο. Χρειάστηκε να κυλήσουν κοντά πέντε χρόνια για να κυριαρχήσει ο Φέντερερ σε ένα ακόμη γκραν σλαμ. Ετσι, στις αρχές της χρονιάς, πήρε το Αυστραλιανό Οπεν. Παίζοντας εκπληκτικό τένις, νίκησε τον Ράφα Ναδάλ στον τελικό με 3-2 σετ. Χωρίς ίχνος υπερβολής, στα 35 του χρόνια ζει μια δεύτερη νιότη, ο κορυφαίος τενίστας όλων των εποχών, ο οποίος έχει στην τροπαιοθήκη του 18 γκραν σλαμ. Είναι τα περισσότερα από κάθε άλλον τενίστα.

Φέτος, ο Φέντερερ κάνει διαχείριση δυνάμεων και αγωνίζεται σε επιλεγμένα τουρνουά. Το Αυστραλιανό Οπεν ήταν η πρώτη διοργάνωση που δήλωσε συμμετοχή. Εν συνεχεία έπαιξε στο Ντουμπάι όπου ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο. Και έπειτα, κυριάρχησε στα δύο πρώτα Μάστερς της χρονιάς, στο Ιντιαν Γουέλς και στο Μαϊάμι, επικρατώντας στον τελικό του Βαβρίνκα και του Ναδάλ αντίστοιχα με 2-0 σετ. Απείχε από την περίοδο των «χωμάτινων» τουρνουά, για να επιστρέψει στην «εποχή» του γρασιδιού. Πρώτα στη Στουτγκάρδη, όπου έχασε στον πρώτο γύρο από τον Τόμι Χάας, αλλά μετά πήρε τον τίτλο στο Χάλε.

Ο ένατος τίτλος του στο Χάλε είναι ένα σαφές μήνυμα πως μπορεί διεκδικήσει με αξιώσεις το στέμμα του Βασιλιά στο λονδρέζικο γκραν σλαμ. Μια άποψη που βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον νεότερο νικητή στο Γουίμπλεντον, τον θρυλικό Μπόρις Μπέκερ, ο οποίος το 1985 πήρε τον τίτλο σε ηλικία 17 ετών και 227 ημερών!

«Εχει διαψεύσει τα προγνωστικά πολλές φορές στο παρελθόν και έχει βρεθεί 300 εβδομάδες στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Εχει αναζωογονήσει το άθλημα. Είναι σπουδαίο να βλέπεις έναν 35χρονο να αγωνίζεται με όλους τους νεότερους αντιπάλους του και πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες ιστορίες της φετινής σεζόν», υποστηρίζει ο Μπέκερ και προσθέτει: «Ο Ρότζερ αρνείται να μεγαλώσει κι αν πιστεύει ότι το 19ο γκραν σλαμ είναι πιθανόν, γιατί όχι και να μην φτάσει στα 20». Με τον τίτλο του στο Χάλε έφθασε τους 92 στην τεράστια καριέρα του. Ποιος, ωστόσο, μπορεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιό του για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του 8ου Γουίμπλεντον; Χωρίς καμία αμφιβολία, τα βλέμματα θα πέσουν πάνω στον Ραφαέλ Ναδάλ.

Ναδάλ και κούραση

Ο μεγάλος του αντίπαλος προέρχεται από τον θρίαμβό του στο Ρολάν Γκαρός. Μάλιστα, εκτός από το Γουίμπλεντον, ο Ράφα «φλερτάρει» και με την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, εφόσον ο Μάρεϊ δεν προχωρήσει μακριά στη διοργάνωση, αποτυγχάνοντας να υπερασπιστεί τον (δεύτερο) τίτλο του στο Λονδίνο. Ωστόσο, η ιστορία τους αθλήματος είναι εξόχως διδακτική αναφορικά με τις πιθανότητες που έχει ο νικητής του Ρολάν Γκαρός για να πάρει και το Γουίμπλεντον την ίδια χρονιά.

Από το 1968 οπότε επετράπη στα γκραν σλαμ να αγωνίζονται και οι επαγγελματίες τενίστες, μόλις τέσσερις έχουν καταφέρει να κυριαρχήσουν στο Παρίσι και στο Λονδίνο μέσα στην ίδια χρονιά. Πρόκειται για τον Ροντ Λέιβερ, τον Μπιορν Μποργκ (το πέτυχε τρεις φορές), τον Ραφαέλ Ναδάλ (δύο φορές) και τον Ρότζερ Φέντερερ (το 2009). Σε ό,τι αφορά το γυναικείο τένις, βρίσκουμε έξι, τις Σερίνα Γουίλιαμς, Μάργκαρετ Κορτ, Μπίλι Τζιν Κινγκ, Κρις Εβερτ, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και Στέφι Γκραφ.

Το παρισινό γκραν σλαμ ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουνίου. Και το Γουίμπλεντον αρχίζει στις 3 Ιουλίου. Μεσολαβούν μόλις τρεις εβδομάδες ξεκούρασης, διάστημα το οποίο είναι πολύ μικρό. Και να σκεφθεί κάποιος πως το 2015 αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά μία εβδομάδα η περίοδος που μεσολαβούσε ανάμεσα στα δύο τουρνουά. Δηλαδή, έως και το 2015, ένα δεκαπενθήμερο έμοιαζε ικανό για να καθαρίσουν τη σκόνη από τα χωμάτινα κορτ του Ρολάν Γκαρός και να πατήσουν οι πρωταγωνιστές στο γρασίδι του All England Club.

Θα έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τον βαθμό ετοιμότητας του Ναδάλ, ο οποίος έχει να αγωνιστεί σε τελικό του Γουίμπλεντον από το 2011. «Εχω παίξει πέντε τελικούς στο Λονδίνο, όμως από τότε που επανήλθαν τα προβλήματα στα γόνατα το 2012, το παιχνίδι στο γρασίδι είναι πολύ δύσκολο για μένα. Θα δούμε πώς θα αντιδράσουν τα γόνατά μου. Το παιχνίδι στο χορτάρι είναι ξεχωριστό. Το σώμα σου δοκιμάζεται και έχεις λιγότερη σταθερότητα. Στο γρασίδι όλα μπορούν να συμβούν», είναι ο προβληματισμός του Ναδάλ. Απολύτως δικαιολογημένος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή