Η πιο κρίσιμη καμπή στην καριέρα του Γκέτσε

Η πιο κρίσιμη καμπή στην καριέρα του Γκέτσε

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από τη στιγμή που ο Μάριο Γκέτσε πραγματοποιούσε το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή. Στα 22 του χρόνια μπαίνει αλλαγή σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και σκοράρει το νικητήριο γκολ στην παράταση, στον «ναό» του Μαρακανά. Μια σκηνή βγαλμένη από τα όνειρα κάθε πιτσιρικά που τρέχει πίσω από μια μπάλα. Εκείνο το γκολ κόντρα στην Αργεντινή δικαίωσε όσους είχαν χαρακτηρίσει τον Γκέτσε ως το χρυσό παιδί του γερμανικού ποδοσφαίρου. Αλλωστε, μόλις έναν χρόνο πριν, είχε πάρει μεταγραφή από την Μπορούσια Ντόρτμουντ για την Μπάγερν Μονάχου και στα μάτια όλων φάνταζε ως ο μελλοντικός ηγέτης των Βαυαρών και των «πάντσερ».

Κάπου εκεί, όμως, το όνειρο αρχίζει να διαλύεται. Σαν να… ξύπνησε ένας άλλος παίκτης μέσα του, ο Γκέτσε μοιάζει κυριολεκτικά να ξεμένει από δυνάμεις. Χάνει την εκρηκτικότητά του, την ταχύτητά του, χάνει μαζί και την αυτοπεποίθησή του. Επειτα από κάθε αγώνα και κάθε προπόνηση είναι εξαντλημένος. Τα κιλά του αυξάνονται, τραυματίζεται συχνά και αργεί να αποθεραπευθεί.

Οι πρώτες γκρίνιες δεν αργούν να έρθουν. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για κακή εξωγηπεδική ζωή, άλλοι πάλι τα φορτώνουν στον τότε προπονητή της Μπάγερν, Πεπ Γκουαρδιόλα, καταλογίζοντάς του «λάθος μεταχείριση». Ο Γκέτσε γίνεται σιγά σιγά ξένο σώμα στην Μπάγερν, η οποία έναν χρόνο πριν είχε ξοδέψει περίπου 40 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Μόναχο.

Ο Γκουαρδιόλα προσπαθώντας να προστατεύσει την επένδυση του συλλόγου, του ζητάει περισσότερη και πιο σκληρή δουλειά, θεωρώντας πως έτσι θα ξαναβρεί τα πατήματά του. Με ειδικά προγράμματα εκγύμνασης και διατροφής, ο 23χρονος μέσος αρχίζει έναν σκληρό αγώνα, με τα αντίθετα όμως αποτελέσματα. Η εξαντλητική δουλειά επιβαρύνει –εν αγνοία του– ακόμη περισσότερο την κατάστασή του. Η Μπάγερν το καλοκαίρι του 2016 του δείχνει την πόρτα της εξόδου, θεωρώντας την περίπτωσή του ένα χαμένο στοίχημα.

Εκείνος γυρνά στην παλιά του ομάδα, την Ντόρτμουντ, όμως και εκεί δεν θυμίζει σε τίποτα τον προ τριετίας παίκτη. Οι Βεστφαλοί αδυνατούν να πιστέψουν ότι αυτός είναι ο ποδοσφαιριστής που «μεγάλωσε» στα χέρια τους και τον υποβάλλουν σε μία σειρά εξονυχιστικών εξετάσεων. Ενα εξάμηνο μετά, μία λιτή ανακοίνωση της Μπορούσια περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση. «Ο Γκέτσε θα παραμείνει εκτός δράσης επ’ αόριστον, λόγω μεταβολικών διαταραχών». Η απόκρυψη λεπτομερειών οδηγεί σε ουκ ολίγα σενάρια για την υγεία του παίκτη. Ακόμη και σήμερα ουδείς έχει μιλήσει επίσημα για το πρόβλημα του Μάριο Γκέτσε. Ολοι όμως αφήνουν να εννοηθεί πως η ασθένεια-μυστήριο που τον ταλαιπωρεί είναι η μυοπάθεια, η οποία για την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή μπορεί να αποδειχθεί μοιραία. Ετσι εξηγούνται η αδυναμία, η αύξηση βάρους, η έλλειψη αντοχής, η έντονη κόπωση, η ευπάθεια στους μυς και η αργή αποθεραπεία έπειτα από κάθε τραυματισμό.

Ο Γκέτσε ξεκίνησε από τον Μάρτιο έναν νέο αγώνα. Εισήχθη σε ειδική κλινική και μόλις πριν από λίγες μέρες δημοσίευσε στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία του –εμφανώς αδυνατισμένος– την ώρα που τρέχει. Ισως να είναι ένα μήνυμα πως τα δύσκολα πέρασαν. Ισως στα 25 του χρόνια να έχει ξανά το δικαίωμα να δει ένα ακόμη όνειρο πως σκοράρει σε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή