Συζήτηση στη Βουλή με άδεια έδρανα…

Συζήτηση στη Βουλή με άδεια έδρανα…

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατώτερες των περιστάσεων εμφανίστηκαν η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ασφυκτικής εξαιτίας των απορριμμάτων και επικίνδυνης για την υγεία ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα, το προηγούμενο διάστημα.

Το πλέον απογοητευτικό για το Κοινοβούλιο ήταν η εικόνα της εθνικής αντιπροσωπείας την περασμένη Τρίτη: με φόντο τα «βουνά» σκουπιδιών στους δρόμους και την εξελισσόμενη έως τότε απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατατέθηκε προς επεξεργασία και ψήφιση κυβερνητική τροπολογία μέσω της οποίας –υποτίθεται– θα επιλύετο το πρόβλημα. Δικομματική πλειοψηφία και αντιπολίτευση είχαν, όπως φάνηκε, διαφορετική προσέγγιση και προτάσεις για το ζήτημα. Ωστόσο, αντί να εξελιχθεί διάλογος, έγιναν παράλληλοι μονόλογοι με οξείς τόνους, αλλά και αυτοί με την ελάχιστη συμμετοχή: Την ώρα της συζήτησης στην αίθουσα της Ολομέλειας δεν βρίσκονταν περισσότεροι από 20 βουλευτές όλων των κομμάτων, και όσα ελέχθησαν προέρχονταν από εισηγητές ή κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Οι αιρετοί αντιπρόσωποι του εκλογικού σώματος, αντί να προσέλθουν συμβάλλοντας με θέσεις ή ιδέες στη νομοθετική επίλυση του προβλήματος, έλαμπαν διά της απουσίας τους.

Ενώπιον, λοιπόν, κενών εδράνων –ένα «σκηνικό που, βεβαίως, δεν ήταν εμφανές μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης της συνεδρίασης– η συνεδρίαση εξελίχθηκε κυρίως σε μια αντιπαράθεση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και των βουλευτών της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφορικά με το ποιος ευθύνεται για το δυσώδες αδιέξοδο. Μάλιστα, υπήρξαν και «χαριτωμένοι» διάλογοι, όπως εκείνος που άνοιξε με την παρατήρηση του κ. Μ. Βορίδη ότι ουσιαστικά είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την «καταιγίδα» που θα ερχόταν ως προς τους εργαζομένους στην καθαριότητα, βάσει της γνωστής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί το «παράνομο» των συμβάσεων που συνήψε η κυβέρνηση στον χώρο της καθαριότητας.

«Δωρεάν υπηρεσία παροχής νομικών συμβουλών στην κυβέρνηση κάνουμε. Pro bono δουλεύουμε», είπε χαριτολογώντας ο κ. Βορίδης.

«Δέχομαι ειλικρινά αν θέλετε να μου παράσχετε δωρεάν νομικές συμβουλές, δώστε μου και το τηλέφωνο, να ανταλλάξουμε τηλέφωνα, είναι μια ευκαιρία» απαντούσε λίγο αργότερα ο κ. Σκουρλέτης, με τον βουλευτή της Ν.Δ. να ανταποκρίνεται χαμογελώντας: «Να σας δώσω το τηλέφωνο, αλλά όχι δωρεάν».

Δεν ήταν, ωστόσο, η πρώτη φορά που κυβερνητικό στέλεχος έλεγε πως «προσβλέπει» στη συνεισφορά στελεχών της αντιπολίτευσης: «Θα χρειαστούμε και εποικοδομητικές προτάσεις και από έγκριτους νομικούς, κύριε Λοβέρδε, που, όπως είπατε δεν είμαι εγώ, αλλά είστε εσείς, για να συζητήσουμε περαιτέρω τα θέματα», έλεγε τον περασμένο Μάρτιο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη Βουλή. Βεβαίως, η κυρία Ολγα Γεροβασίλη δεν έγινε γνωστό αν και στην πράξη επιδίωξε περαιτέρω διακομματική συζήτηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή