Η γραφειοκρατία και η κλοπή Ι.Χ.

Η γραφειοκρατία και η κλοπή Ι.Χ.

Kύριε διευθυντά

Πολύς θόρυβος γίνεται τελευταία για τα αδήλωτα ασφαλιστικώς αυτοκίνητα οχήματα και λοιπά τροχοφόρα. Οι αριθμοί πράγματι ειναι απίστευτοι και οι κίνδυνοι που γεννώνται απο το φαινόμενο είναι τεράστιοι, από την άλλη πλευρά όμως και η πολιτεία δεν είναι άμοιρη και αμέτοχη στη δημιουργία αυτού του πραγματικού χάους, γι’ αυτόν τον λόγο δόθηκε κάποια χρονική παράταση μήπως και συμαζευθεί η κατάσταση. Ενα μικρό δείγμα ίσως συγκινήσει τους αρμοδίους και ληφθούν έστω και την τελευταία στιγμή κάποια μέτρα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα τροχοφόρο αφαιρείται από την κατοχή του ιδιοκτήτου, κοινώς κλέβεται, και ο ιδιοκτήτης και κάτοχός του αμέσως σπεύδει στην αρμόδια αρχή με σχετική του αναφορά (αστυνομία, χωροφυλακή) και αναφέρει το συμβάν υπευθύνως δηλών για το γεγονός. Αντίγραφο της δηλώσεως κλοπής προσάγει προς την αρμόδια αρχή, ειδική υπηρεσία της νομαρχίας που τηρούνται τα μητρώα των αυτοκινήτων, η οποία παρακαλώ αρνείται να παραλάβει και να καταχωρίσει το έγγραφο με την εξής «σπουδαία δικαιολογία»: επειδή υπάρχει πιθανότητα διαπράξεως εγκληματικής πράξεως (κλοπή, ληστεία κ.λπ.), η υπηρεσία δεν δέχεται να παραλάβει την αναφορά, πράγμα που σημαίνει ότι, για την εφορία, το κλαπέν τροχοφόρο θεωρείται εν κυκλοφορία και άρα εξακολουθεί να είναι αντικείμενο φορολογήσεως.

Το ερώτημα που γεννάται είναι απλό: πώς αξιώνει το κράτος να συμμορφωθούν οι πολίτες όταν αντιμετωπίζονται στις συναλλαγές κατ’ αυτόν τον σουρεαλιστικό τρόπο, απαιτώντας να πληρώνουν τέλη και φόρους αχρεωστήτως.

Μαρκος Γρηγοροπουλος, Επίτ. δικηγόρος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή