Τα Σαββατιάτικα

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρησμός του Σημίτη

Στο ερώτημα «τι λέει ο Σημίτης;» απαντά πάντα ο ίδιος ο Σημίτης. Και με τη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο της ΔΗΣΥ απάντησε στο τι σκέφτεται: Οτι η κρίση ήρθε για να μείνει και ότι η έξοδος απ’ αυτήν δεν είναι νομοτελειακή. Οτι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών αποξενώνεται από την τυποποιημένη πολιτική συμπεριφορά και ότι στην κοινωνία κυριαρχούν η απογοήτευση, η άρνηση, ο θυμός. Τα πιο ενδιαφέροντα, όμως, ήταν για τα «του οίκου του». Είπε ότι η κρίση έφερε μια… δυσκολία στη συνεννόηση, σύμπτωμα που εκδηλώθηκε και στην Κεντροαριστερά, όπου «πολλοί πρωταγωνιστές δεν μπορούν να συμφωνήσουν» και κυριαρχεί ο «βραχυπρόθεσμος ανταγωνισμός». Ετσι, όμως, δεν αντιμετωπίζεται η κρίση. Βέβαια, όπως το έθεσε, «ακόμη κι όλοι μαζί να ήμασταν, δεν θα επαρκούσαμε». Και τόνισε ότι χρειάζεται άνοιγμα στην κοινωνία, απαιτείται η στράτευση νέων ανθρώπων, «η εμπλοκή σε μια νέα προσπάθεια χωρίς τις δεσμεύσεις του παρελθόντος». Ο άνθρωπος τα είπε. Και όποιος ήθελε να καταλάβει, κατάλαβε… Εγώ κατάλαβα ότι τους θέλει όλους μαζί σε ένα νέο φορέα.

Σκωτσέζικα ντους a la turca

Ο Νίκος Αναστασιάδης το έθεσε ευγενικά μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης για «εμπλοκή» στις συνομιλίες στο Κραν-Μοντανά. Στην πραγματικότητα, κάπως έτσι τα διαμήνυσαν οι Τούρκοι: «Ή δέχεσαι αυτό που σου δίνουμε, δίνεις ό,τι σου ζητάμε και τις τέσσερις ελευθερίες για όλους τους Τούρκους στο νησί, ή σκέφτεσαι την επόμενη μέρα!». Σκωτσέζικο ντους, καθώς, όπως μεταφέρει πηγή μου, οι Τούρκοι τα λένε και μετά γίνονται διαλλακτικότεροι. Μόλις την προηγούμενη μέρα, ο Τσαβούσογλου εμφανιζόταν ανοικτός στη δραστική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί (στα όρια της ΤΟΥΡΔΥΚ). Αναμενόμενες οι τουρκικές ακροβασίες. Το μη αναμενόμενο ήταν η στάση των Βρετανών: ήταν εποικοδομητικοί στις προτάσεις για τη συμφωνία εφαρμογής που προβλέπεται, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, να ισχύσει μετά την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων. Δεν έφτασαν σε σημείο να αγνοήσουν τις τουρκικές επιδιώξεις, αλλά έκλιναν υπέρ των ελληνικών και των ελληνοκυπριακών θέσεων. Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις μπροστά σου διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για το Brexit και προσβλέπεις σε θετικές ψήφους από (τουλάχιστον δύο) κράτη-μέλη.

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον κυβέρνησης

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργο Ψυχογιό και Αννέτα Καββαδία, με αφορμή το γεγονός ότι καταψήφισαν την έκθεσή του για τη μετανάστευση στο Συμβούλιο της Ευρώπης –είχε οριστεί εισηγητής για τα δικαιώματα των μεταναστών– είναι γνωστή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι υπερψήφισαν τροπολογίες μιας Ολλανδής Πράσινης που κάνουν αναφορές σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στα hotspots και ανεπαρκούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα. Και μάλιστα, παρότι υπήρχαν σαφείς οδηγίες για την καταψήφισή τους από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και από το ΥΠΕΞ. Οι ίδιοι δικαιολόγησαν την ψήφο τους ως αντίδραση στη συντηρητική Ευρώπη. Δηλαδή ο Μουζάλας και ο Κοτζιάς είναι η συντηρητική Ευρώπη; Μάλλον όχι, αν κρίνω και από το γεγονός ότι δέχθηκαν τηλεφώνημα από τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου. Και δεν ήταν για να τους συγχαρούν.

Γενέθλια με ΔΗΣΥ

Πολλά σχόλια προκάλεσε η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινοβραδινή έναρξη του συνεδρίου της ΔΗΣΥ. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η αρχική σκέψη του προέδρου της Ν.Δ. ήταν να απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Οχι επειδή τους σνομπάρει, αλλά επειδή σχεδίαζε να λείψει εκτός Αθηνών με τη σύζυγό του Μαρέβα, που χθες είχε τα γενέθλιά της. Τελικά δεν έφυγε. Και η ΔΗΣΥ «έφαγε» τα γενέθλια.

Νοσταλγία για το email Χαρδούβελη

Τελικά όλα στη ζωή είναι σχετικά. Το αποδεικνύει το κυβερνητικό παράδειγμα που έχει αλλάξει θεαματικά την κατανόηση για τον μνημονιακό χωροχρόνο. Απόδειξη το στιγμιότυπο από την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λαγονήσι που μου μετέφερε κατάσκοπός μου. Παρών στο ακροατήριο ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Κάποια στιγμή πέρασε από δίπλα του έτερος ακροατής, τον αγκάλιασε και τον χαιρέτησε ως εξής: «Email! Email μου, εσύ! Μας έλειψες!». Η γενική θεωρία της σχετικότητας είναι όπως οι καλύτερες θεωρίες για τα μνημόνια: όμορφη, απλή και εμβριθής. Και κυρίως διδακτική.

Ιντριγκα με άδοξο τέλος

Η ίντριγκα και το παρασκήνιο που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες στην ετήσια γενική συνέλευση του Foundation of European Progressive Studies (FEPS) –του think tanκ των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων– είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής γενικής συνέλευσης. Δεν είναι μόνον ότι ο Ματέο Ρέντσι ζήτησε και πήρε το κεφάλι του Μάσιμο Ντ’ Αλέμα στο πιάτο – ο πρόεδρος του FEPS καθαιρέθηκε κατόπιν κίνησης σειράς μελών εναντίον του και αντ’ αυτού ψηφίστηκε πρόεδρος η Πορτογαλίδα ευρωβουλευτής Μαρία Ροντρίγκες. Είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως ομολόγησε ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ, παρενέβη και προσπάθησε να βάλει «βέτο» στην ένταξη του «Δικτύου» στο FEPS, η οποία θα επικυρωνόταν την Πέμπτη. Η Αννα Διαμαντοπούλου αντέδρασε ζητώντας να της δώσουν επιχειρήματα για τη μη ένταξη του «Δικτύου». Eπιχειρήματα δεν υπήρχαν. Η νέα πρόεδρος απεφάνθη ότι όλα ήταν εντάξει και επιβεβαίωσε την ένταξη στο FEPS. Τότε, αντέδρασε ο Αντώνης Βγόντζας, ο οποίος εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του ΙΣΤΑΜΕ και είπε ότι το FEPS δεν μπορεί να δέχεται στις τάξεις του ιδρύματα τα οποία δεν έχουν απευθείας σύνδεση με κάποιο κόμμα. Να σημειώσω ότι το ΙΣΤΑΜΕ είχαν χρόνια να το δουν στο FEPS. Γι’ αυτό και η απάντηση της προέδρου ήταν του τύπου «δεν φτάνει που έξι χρόνια δεν έχετε πληρώσει τη συνδρομή σας και δεν έχετε κάνει καμία εκδήλωση, μάθετε ότι ο κανονισμός προβλέπει ένταξη για ιδρύματα που δεν ανήκουν σε κόμματα». Και έτσι άδοξα για το ΠΑΣΟΚ έληξε η ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή