Κόκκινο «χτυπά» ο υδράργυρος σε Βουλγαρία και Ρουμανία

Κόκκινο «χτυπά» ο υδράργυρος σε Βουλγαρία και Ρουμανία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδαρικό με καύσωνα έκανε o Ιούλιος και σε Βουλγαρία και Ρουμανία, με τον υδράργυρο να χτυπά κόκκινο και να φτάνει έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στη Σόφια. Κύμα καύσωνα με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες πλήττει τα τελευταία 24ωρα εκτός από την Ελλάδα την Βουλγαρία και την Ρουμανία, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως και στους 44 βαθμούς Κελσίου. Στη Βουλγαρία ενεργοποιήθηκε χθες ο κόκκινος συναγερμός σε 17 περιοχές της χώρας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και ενεργοποιείται φέτος για πρώτη φορά.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 38 βαθμούς. Έκκληση των γιατρών Μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν αντιμετωπίσει περίπου 200 περιστατικά. Επρόκειτο ως επί το πλείστον για περιπτώσεις ανθρώπων που αδιαθέτησαν εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης.

Ο Νικολάι Κιρίλοφ, γιατρός στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου της Σόφιας: «Απευθύνω έκκληση, απευθύνω έκκληση στους Βούλγαρους να παραμείνουν στα σπίτια τους με τα παράθυρα κλειστά και αν έχουν να ανοίξουν τα κλιματιστικά, να πίνουν περισσότερα υγρά, να μην τρώνε βαριά, να μην πίνουν αλκοόλ, να αποφεύγουν το περπάτημα και τις περιττές μετακινήσεις και να ντύνονται κατάλληλα». Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters, εδώ και χρόνια υπάρχει στη βουλγαρική πρωτεύουσα σοβαρή έλλειψη ασθενοφόρων, με μόλις 25 οχήματα να καλύπτουν σήμερα τις ανάγκες μιας πόλης δυο περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων. «Περπατάμε κάτω από τα δέντρα και πίνουμε πολύ νερό», λέει ένας Γάλλος τουρίστας. Και μια ηλικιωμένη κυρία προσθέτει: «Προσπαθώ να μένω στη σκιά και να χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Κόκκινος συναγερμός και στη Ρουμανία Παρόμοια η εικόνα χθες και στη Ρουμανία. Με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές σήμαναν «κόκκινο συναγερμό» σε 20 περιοχές και «πορτοκαλί» σε οκτώ περιοχές της χώρας. Οι πολίτες δίνουν τις δικές τους συμβουλές. «Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις τη ζέστη», λέει ο Άντριαν, κάτοικος Βουκουρεστίου, «είναι να πίνεις πολύ νερό και να μένεις στη σκιά μακριά από τον ήλιο. Συνιστώ να περνά κανείς περισσότερο χρόνο στα σούπερ μάρκετ όπου λόγω των ψυγείων έχει πάντα δροσιά».

Από το πρωί της Παρασκευής μόνον στο Βουκουρέστι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι που αδιαθέτησαν λόγω καύσωνα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία. Πολλοί άνθρωποι λιποθύμησαν ενώ περπατούσαν στο δρόμο. Στην πρωτεύουσα οι αρχές έστησαν τις τελευταίες μέρες 15 σημεία παροχής πρώτων βοηθειών.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή