Μάνη: Αναζωπυρώσεις σε Κότρωνα και Σκουτάρι – νέο μέτωπο στην περιοχή Κοκκάλα

Μάνη: Αναζωπυρώσεις σε Κότρωνα και Σκουτάρι – νέο μέτωπο στην περιοχή Κοκκάλα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ στην περιοχή Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης, με τον δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο να δηλώνει πως «δεν πρόκειται για αναζωπύρωση, αλλά για νέο μέτωπο».

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα με 15 άτομα, ενώ μέχρι πριν πέσει το φως της ημέρας, δύο αεροπλάνα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. 

Στο μεταξύ, μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα δύο βασικά πύρινα μέτωπα, στις περιοχές Κότρωνας και Σκουτάρι Λακωνίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγραφές των ζημιών. Καμένα σπίτια σε Κάτω Κότρωνα, Παρασύρο, Σκουτάρι και Δροσοπηγή έχει αφήσει πίσω της η φωτιά στην Ανατολική Μάνη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα, στην ανατολική Μάνη πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.
 
Ήδη μία πρώτη αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται σε μία μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, και όπως τονίζει ο Βασίλης Ματαθαιόπουλος, το σημείο είναι πολύ δύσβατο και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να υπάρξει πλήρης κατάσβεση.
 
Παράλληλα σημειώνει ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά».
 
Νωρίτερα, ο κ. Ματθαιόπουλος είχε δηλώσει: «προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή». 

Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη εντολή εκκένωσης οικισμών, ωστόσο αρκετοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει οικοιωθελώς τις εστίες τους, μιας και οι φλόγες «αγγίζουν» τις αυλές των σπιτιών τους. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πάντως, ο κ. Ανδρεάκος τόνισε ότι η απόλυτη ευθύνη για την φωτιά ανήκει στην πυροσβεστική, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν υπήρξε συντονισμός.

Παράλληλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 3:30 τα ξημερώματα, στην περιοχή Ανω Σούλι Μαραθώνα. Στο σημείο επιχειρούν τώρα 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Πλήγμα στην παραγωγή ελαιόλαδου – κάηκαν 15 οικίες 

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε Κότρωνα και Σκουτάρι, ο κ.  Ανδρεάκος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουν καεί περίπου 15 σπίτια, ένας μεγάλος ελαιώνας, που η ετήσια παραγωγή του σε ελαιόλαδο φθάνει τους περίπου 300 τόνους, ενώ όλη η έκταση που έχει καεί, φθάνει τα 35.000 στρέμματα». Επίσης, είπε ότι έχουν καεί αρκετές κυψέλες με μελίσσια, καθώς και ζώα.

Όσον αφορά στους παραθεριστές που απομακρύνθηκαν χθες το βράδυ από παραλιακή περιοχή δίπλα από τον Κότρωνα, ο Πέτρος Ανδρεάκος είπε ότι «τους φιλοξενήσαμε, ως δήμος, στο Γύθειο και σήμερα φροντίσαμε να επιστρέψουν στην περιοχή που έκαναν διακοπές, ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν έχω ενημερωθεί, αν παρέμειναν στην περιοχή ή αποχώρησαν».

Ακόμη, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ανέφερε σχετικά με τη φωτιά στον Κότρωνα, ότι «χθες το πρωί η φωτιά είχε τελειώσει», προσθέτοντας ότι «ήταν τελείως αδικαιολόγητη η συνέχισή της».

Φωτογραφίες από την περιοχή της Αν. Μάνης (Εurokinissi): 

Μάνη: Αναζωπυρώσεις σε Κότρωνα και Σκουτάρι – νέο μέτωπο στην περιοχή Κοκκάλα-1
Μάνη: Αναζωπυρώσεις σε Κότρωνα και Σκουτάρι – νέο μέτωπο στην περιοχή Κοκκάλα-2

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή