Κυπριακό: Η στάση της Αγκυρας καθορίζει το μέλλον των συνομιλιών

Κυπριακό: Η στάση της Αγκυρας καθορίζει το μέλλον των συνομιλιών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρόταση των Τούρκων για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια που θα αφήνει περιθώρια συμβιβασμού, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένουν σήμερα όλες οι πλευρές στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Έπειτα από την λεπτομερή πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά για την δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης της επίλυσης πιθανής συμφωνίας και την αντίστοιχη συμβιβαστική φόρμουλα που παρουσίασαν οι Βρετανοί, απομένει να φανεί αν οι Τούρκοι έχουν πράγματι προετοιμαστεί για κάποια αντίστοιχη κίνηση, ή θα επιμείνουν στην σκληρή γραμμή.

Τις προηγούμενες ημέρες τουρκικές διπλωματικές πηγές στο Κραν Μοντανά μιλούσαν για διάθεση που θα οδηγήσει σε μια «συμφωνία ανάλογη με του 2004». Δεδομένου ότι τότε δεν υπήρξε καμία συμφωνία, αλλά μόνο προσφυγή σε δημοψήφισμα, έπειτα από την πρόταση που κατέθεσε ο ΟΗΕ (το περίφημο σχέδιο Ανάν), γίνεται σαφές πως ευθύς εξαρχής η τουρκική τακτική στο Κραν-Μοντανά, ήταν να καθυστερήσει, προκειμένου όλες οι πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Άλλωστε τόσο ο κ. Κοτζιάς, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξαρχής απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση επί προτάσεων οι οποίες έχουν απορριφθεί και – κυρίως – δεν συνιστούν καμία υποχώρηση από την σταθερή θέση της Άγκυρας περί διατήρησης στρατευμάτων στο νησί.

Εφόσον, λοιπόν, η Τουρκία απλά παρουσίασε τις σταθερές απόψεις της, χωρίς κάποιο νέο στοιχείο συμβιβασμό, και μάλιστα ενώ Αθήνα, Βρυξέλλες και Λονδίνο έχουν καταθέσει παρόμοιες απόψεις (ότι δηλαδή ο μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής της συμφωνίας δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εγγυήτριες δυνάμεις), τότε είναι απολύτως σαφές πως η επόμενη κίνηση, που θα οδηγούσε σε απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ανήκει στην Άγκυρα.

Σε αντίθετη περίπτωση, παρά την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, οι συνομιλίες είναι πιθανόν να οδηγηθούν σε ναυάγιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή