Ατζέντα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρίσι

H αισθητική του Dior (Από 5/7/2017 έως 7/1/2018)

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του οίκου Dior, το Musée des Arts Decoratifs διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον ιδρυτή του, Christian Dior, και σε όσους τον διαδέχτηκαν στην καλλιτεχνική διεύθυνση: Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons, Maria Grazia Chiuri. Μέσα από 300 δημιουργίες υψηλής ραπτικής από το 1947 έως σήμερα, η έκθεση «Christian Dior, couturier du rêve» αφηγείται την ιστορία και την εξέλιξη του οίκου, φωτίζει τις επιρροές των σχεδιαστών και ξεδιπλώνει τους μύθους που συνοδεύουν το θρυλικό brand. Τα ενδύματα πλαισιώνονται από σχέδια, κείμενα, σημειώσεις, φωτογραφίσεις μόδας, επιστολές, διαφημιστικές καταχωρίσεις και αξεσουάρ, όπως καπέλα, τσάντες, κοσμήματα.

www.lesartsdecoratifs.fr


Ατζέντα-1

Κοπεγχάγη: © Ulay/Marina Abramovic Courtesy of the Marina Abramovic Archives

Κοπεγχάγη

H ιέρεια της ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ (Έως 22/10/2017)

Ελάχιστοι καλλιτέχνες καταφέρνουν να προκαλέσουν τόσο δυνατά συναισθήματα στο κοινό όσο η εκκεντρική. Marina Abramovic. Η αναδρομική έκθεση «Μarina Abramovic. The Cleaner» στο Μουσείο Louisiana περιλαμβάνει περισσότερα από 100 έργα, διατρέχοντας πέντε δεκαετίες μιας εντυπωσιακής διαδρομής.

www.louisiana.dk


Ατζέντα-2

Ο Jean-Michel Basquiat έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980. Ξεκίνησε με τη street art στα είκοσί του χρόνια και, παρότι πέθανε πολύ νέος, σε ηλικία μόλις 27 ετών, κατέχει δίκαια μια θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους εικαστικούς του 20ού αιώνα. Η έκθεση «Jean Michel Basquiat. New York City» στο Chiostro del Bramante αποτίνει φόρο τιμής σε έναν δημιουργό του οποίου η καλλιτεχνική γλώσσα εξακολουθεί να συναρπάζει και να εμπνέει ακόμα και σήμερα, μέσα από 100 έργα –λάδια, ακρυλικά, σχέδια, συνεργατικά έργα με τον Warhol, εκτυπώσεις και κεραμικά– από τη συλλογή Mugrabi. www.chiostrodelbramante.it


Ατζέντα-3

Βιέννη: © Lynn Hershman Leeson, SAMMLUNG VERBUND, Wien

Βιέννη

Ο λόγος στις γυναίκες (Έως 3/9/2017)

Στη δεκαετία του 1970 οι γυναίκες άρχισαν να διεκδικούν την ενεργή συμμετοχή τους στις κοινωνικές και πολιτικές διαδικασίες. Οι καλλιτέχνιδες μίλησαν για γυναικεία σεξουαλικότητα, για όλες τις μορφές διάκρισης και βίας που βιώνει το γυναικείο φύλο και για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που το συνοδεύουν. Η έκθεση «Woman. Feminist avant-garde of the 1970ies from the Sammlung Verbund Collection» στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Μumok) περιλαμβάνει περισσότερα από 300 έργα από 48 δημιουργούς από την Ευρώπη και την Αμερική, τα οποία διερευνούν το πώς οι γυναίκες προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα τους.

www.mumok.at


Ατζέντα-4

Βερολίνο: © Passfoto, Kafka etwa 32 Jahre alt, 1915/16 © Archiv Klaus Wagenbach

Βερολίνο

Τα πρακτικά της Δίκης (Έως 28/8/2017)

O Franz Kafka ξεκίνησε να γράφει τη «Δίκη» τον Αύγουστο του 1914, εγκατέλειψε το χειρόγραφο το 1915 και το 1920 παρέδωσε στον φίλο και εκδότη του, Max Brod, το τελικό κείμενο. Έναν χρόνο αργότερα του ζήτησε να καταστρέψει το έργο, ο Brod ωστόσο δεν υπάκουσε και το 1925, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του συγγραφέα, εξέδωσε την πρώτη εκδοχή της «Δίκης». Η έκθεση «Franz Kafka. The entire Trial» στο Mουσείο Martin-Gropius-Bau παρουσιάζει τις 171 χειρόγραφες σελίδες από το εμβληματικό μυθιστόρημα του 20ού αιώνα, πλαισιωμένες από φωτογραφίες του Klaus Wagenbach και αποσπάσματα από την κινηματογραφική διασκευή του Orson Welles.

www.berlinerfestspiele.de

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή