Π. Ψωμιάδης: Από ένας μικρός πωλητής ασφαλειών στην «αυτοκρατορία» της Ασπίδας και στο θάνατο στη φυλακή

Π. Ψωμιάδης: Από ένας μικρός πωλητής ασφαλειών στην «αυτοκρατορία» της Ασπίδας και στο θάνατο στη φυλακή

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μίλησα με τον Παύλο Ψωμιάδη όταν ήταν ήδη στη φυλακή. Δεν παραδέχθηκε το παραμικρό από εκείνα που του επέρριπταν τα θύματά του. Και ηταν πολλά. Οταν κατέρρευσε η ΑΣΠΙΔΑ το φθινόπωρο του 2009 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Συνολικά ήταν 255.000 συμβόλαια σύμφωνα με τα στοιχεία της εκκαθαρίστριας (με κάθε ασφαλισμένο να έχει 1.3 συμβόλαια ) με ένα ποσό σε αποζημιώσεις που έπρεπε να δοθούν γύρω στα 250 εκατομμύρια.

Ο Ψωμιάδης ξεκίνησε από ενας μικρός αλλά ξεχωριστός πωλητής ασφαλειών και στη συνέχεια με αλλεπάλληλες αγοραπωλησίες κατάφερε να κτίσει την αυτοκρατορία της ΑΣΠΙΔΑΣ, σε μια εποχή που ο κρατικός ρυθμιστής δεν κοιτούσε ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνταν στην αγορά και τιμούσαν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά την κατάρρευση της ΑΣΠΙΔΑΣ το 2009, το «σημείο καμπής» του Ψωμιάδη ήταν η έκρηξη του χρηματιστηρίου το 1999, οπότε στον τομέα των τοποθετήσεων με αγορές τίτλων κυρίως μετοχών έχασε εντελώς τον έλεγχο στα οικονομικά του ομίλου του. Ενώ συνεργάτες του τον αποθάρρυναν να διευρύνει την παρουσία του στον τραπεζικό τομέα, «ήταν τόσο ρυθμισμένος που αργά ή γρήγορα θα αντιλαμβάνονταν την δημιουργική λογιστική» εξομολογήθηκαν αργότερα στον γράφοντα, εκείνος ίδρυσε την ASPIS Bank (σ.σ. την οποία αργότερα διέσωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο διέσωσε η Eurobank).

Δεν είναι αλήθεια ότι το κράτος δεν είχε αντιληφθεί ότι τα αποθεματικά της ασφαλιστικής εταιρείας δεν αρκούσαν για να καλυφθούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που θα έπρεπε να τιμήσει. Το υπουργείο Εμπορίου άρχισε να ελέγχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τους ασφαλισμένους από το 2003 και πιο αυστηρά από το 2005 αλλά ο Ψωμιάδης πάντα έβρισκε τρόπο να πείθει τους πολιτικά προϊστάμενους του υπουργείου Εμπορίου ότι ήταν σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Η διελκυστίνδα αυτή διήρκησε ως το 2006 οπότε ένας από τους επικεφαλής αναλογιστές του έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το μέγεθος της «τρύπας» που το κράτος, παρά την πληροφόρηση από «μέσα» βρέθηκε σε αδυναμία να τεκμηριώσει.

Δύο χρόνια αργότερα ο Ψωμιάδης τίθεται προ συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. Οταν θα εμφανίσει μια πλαστογραφημένη εγγυητική επιστολή η μοίρα του σφραγίζεται, η άδεια να κάνει τη δουλειά της ζωής του του αφαιρείται και η εταιρεία καταρρέει.

Τα θύματά του ζητούν αποζημιώσεις αλλά ο Ψωμιάδης απλά τους καθυστερεί, μέχρι που αρχίζουν τις μηνύσεις και τις ομαδικές αγωγές. Για τις προσωπικές επιταγές του στο όχημα της προσωπικής του εταιρείας ΑΣΠΙΣ -Καπιταλ που εξέδιδε λίγο πριν την κατάρρευση του καταδικάζεται το 2010 σε 22 χρόνια φυλάκιση. Αν και είναι μεγάλος σε ηλικία, πέθανε χθες στον Κορυδαλλό σε ηλικία 75 ετών, δεν αφήνεται ελεύθερος παρά το γεγονός ότι είχε εκτίσει το 1/5 της ποινής του, καθώς ανώτατο δικαστήριο ανατρέπει την αρχική απόφαση να αφήνονται ελεύθεροι οι ηλικιωμένοι που έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Ο,τι του έχει μείνει σε ακίνητα περιέρχεται στα θυματά του, ενώ τους τελευταίους μήνες αρχίζουν να εξωφλούνται όσοι είχαν συμβόλαια με την ΑΣΠΙΔΑ.

Οι αποζημιώσεις των συμβολαίων στην εταιρεία ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ, αυτή φθάνει το 9%, ενώ στα συμβόλαια Unit Linked το 5%. Στη διαχείριση των συλλογικών κεφαλαίων και οργανισμών 0%. Η αναπλήρωση των συμβολαίων ζωής της Commercial Value φτάνει το 80%, στα UL το 50% και στη διαχείριση των συλλογικών κεφαλαίων και οργανισμών το 60%.

Σύμφωνα με την εκκαθαρίστρια στα μέσα Ιουνίου 2017, βάσει σχετικών Αποφάσεων της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησε στην αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων των υπό εκκαθάριση εταιρειών και κατέβαλε τα ποσά των προσωρινών διανομών στους λογαριασμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής και είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι των λογαριασμών αυτών. Συγκεκριμένα τα ποσά των προσωρινών διανομών που καταβλήθηκαν έως και την 14 Ιουνίου 2017 ανήλθαν σε περίπου 38.000.000 ευρώ.

Περαιτέρω και βάσει της διαδικασίας προσωρινών διανομών ο ασφαλιστικός εκκαθαριστής ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των δικαιούχων και των απαιτήσεών τους για 1,747 επιπλέον συμβόλαια συνολικά και συγκεκριμένα 883 για την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και 864 για την COMMERCIAL VALUE ΑΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή