ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Καταδικάζει η Αγκυρα τις βολές κατά φορτηγού με σημαία Τουρκίας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών φορτηγό πλοίο υπό τουρκική σημαία ACT δέχθηκε νωρίτερα το απόγευμα προειδοποιητικές βολές από την ελληνική ακτοφυλακή στα ανοιχτά της Ρόδου.

Η Άγκυρα καταδίκασε έντονα την αντίδραση της ελληνικής ακτοφυλακής, αποκαλώντας την «δυσανάλογη», ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί παραβίαση του βασικότερου δικαιώματος στην ανθρώπινη ζωή. «Δεν υπάρχει αιτιολογία για τη ρήψη βολών κατά ενός άοπλου εμπορικού πλοίου, που μεταφέρει φορτίο μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η μόνη μας παρηγοριά είναι ότι κανένας δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχει ενεργοποιηθεί το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πλοίο εβλήθη διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Και πρόσθεταν πως αυτή τη στιγμή έχει περάσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα και τον έλεγχό του έχει αναλάβει η τουρκική ακτοφυλακή.

Επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού επιβεβαιώνει ότι σήμερα το μεσημέρι στο λιμεναρχείο Ρόδου έφτασε η πληροφορία ότι φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τουρκίας κοντά στην Ρόδο μετέφερε ναρκωτικά - γεγονός που επιβεβαίωσε σε δήλωσή του και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Πράγματι, μετά από έρευνα εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Ρόδου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων το φορτηγό πλοίο "ΑCT" με σημαία Τουρκίας».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το λιμενικό προσέγγισε το φορτηγό-πλοίο στο πλαίσιο επιχείρησης ελέγχου που μετείχε, ενώ το πλήρωμα του σκάφους ζήτησε από τον πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος.

Ο πλοίαρχος, ωστόσο, δεν υπάκουσε στις εντολές ούτε στα ηχητικά σήματα της Λιμενικής Αρχής με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση και να ριφθούν προειδοποιητικές βολές.

Αντιθέτως, το φορτηγό πλοίο δεν σταμάτησε την πορεία του και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα οπότε και διεκόπη η καταδίωξη από τις ελληνικές αρχές.

Μάλιστα, ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση.

Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η ακτοφυλακή κάλεσε το πλοίο να ελλιμενιστεί άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου και δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το δεχτήκαμε αυτό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής έβαλλαν κατά του φορτηγού M/V ACT, στην περιοχή ανοικτά της Ρόδου, αφού του είχαν ζητήσει να τους ακολουθήσει σε ελληνικό λιμάνι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο καπετάνιος του φορτηγού αρνήθηκε να υπακούσει στις ελληνικές εντολές και ενημέρωσε τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων. Από την τουρκική πλευρά σημειώνεται ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα πραγματοποιώντας δρομολόγιο από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας στη νότια Τουρκία προς το Κορφέζ στον κόλπο της Νικομήδειας.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από πολλά ΜΜΕ της γείτονος, ιδίως τα πλέον φιλοκυβερνητικά, ως πρόκληση από την πλευρά της Αθήνας και ως κίνηση άμεσα συνδεδεμένη με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ