Πυρά Λιμενικού κατά τουρκικού φορτηγού πλοίου

Πυρά Λιμενικού κατά τουρκικού φορτηγού πλοίου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση προκλήθηκε χθες το μεσημέρι ανοικτά της Ρόδου, όταν το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικού φορτηγού πλοίου, που κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών. Οι ελληνικές αρχές απέδωσαν το επεισόδιο στην άρνηση του πλοιάρχου να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι είχαν εντολή να διενεργήσουν έλεγχο στο πλοίο. Το συμβάν, πάντως, καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας την αντίδραση των ανδρών του Λιμενικού Σώματος «δυσανάλογη», ενώ δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ανέφεραν ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα στα διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τις μεσημεριανές ώρες χθες στο Λιμεναρχείο Ρόδου έγινε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία το υπό σημαία Τουρκίας φορτηγό πλοίο «ACT», που έπλεε ανοικτά της Ρόδου, μετέφερε ναρκωτικά. Ακολούθησε κινητοποίηση των δυνάμεων του Λιμενικού και πράγματι το πλοίο εντοπίστηκε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, 3,5 ναυτικά μίλια ΒΔ της Ρόδου. «Ζητήθηκε από τον πλοίαρχο του φορτηγού να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές, χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του», επισήμανε σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Το «ACT» εισήλθε τελικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ –σύμφωνα με το Λιμενικό– η καταδίωξή του διεκόπη επί της οριογραμμής. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την αντίδραση του Λιμενικού χαρακτηρίζοντάς τη «δυσανάλογη»: «Δεν υπάρχει αιτιολόγηση για τους πυροβολισμούς σε εμπορικό πλοίο που μετέφερε εμπορεύματα μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο θετικό είναι ότι κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στη διάρκεια του επεισοδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ. Επίσης, το πρακτορείο «Ανατολού» μετέδωσε ότι τρία πολεμικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή και συνόδευσαν το φορτηγό (φέρεται να είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Αλεξανδρέττας και να κατευθύνετο στον κόλπο της Σμύρνης) στο λιμάνι της Μαρμαρίδας.

Νωρίτερα, μιλώντας στον τουρκικό Τύπο, ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου δήλωσε ότι «η ελληνική ακτοφυλακή ήθελε να καταπλεύσει αμέσως το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου» και επιβεβαίωσε ότι δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ανδρών του Λιμενικού: «Δεν το δεχθήκαμε, ήθελαν να διενεργήσουν έλεγχο αλλά ούτε αυτό το δεχθήκαμε. Μας ενημέρωσαν ότι θα πυροβολούσαν αν δεν σταματούσαμε και το έκαναν», φέρεται να είπε στο CNN Turk. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι στο πλοίο υπήρχαν 16 τρύπες από σφαίρες. Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές αποκάλυψαν στην «Κ» ότι η πληροφορία για ύπαρξη ναρκωτικών στο πλοίο «ACT» και η… προτροπή προς τους άνδρες του Λιμενικού να το ελέγξουν έφτασαν από ξένη υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης απέδωσαν την αντίδραση των ανδρών του σώματος στην προσπάθειά τους να μην επιτρέψουν στο ύποπτο φορτηγό πλοίο να διαφύγει.

Αργά χθες το βράδυ αρμόδιος αξιωματικός του Λ.Σ. δήλωσε στην «Κ» ότι οι πληροφορίες για την πιθανή ύπαρξη ναρκωτικών στο πλοίο διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες τουρκικές αρχές, οι οποίες και αναμένονταν να κάνουν έλεγχο στα αμπάρια του «ACT». Ο ίδιος αξιωματικός χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πλοιάρχου «ύποπτες», αποδίδοντάς τες στην προσπάθειά του να θολώσει τα νερά και να προδικάσει ότι στο πλοίο δεν υπήρχαν ναρκωτικές ουσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή