Πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα

Πύρινα μέτωπα ανά την Ελλάδα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρκαγιές σε Αττική, Αχαΐα και Λακωνία μαίνονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Οι φλόγες κατέκαιγαν δασικές εκτάσεις και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν σπίτια. Και ενώ η φωτιά στα Μέγαρα Αττικής και στο Κάτω Καστρίτσι Αχαΐας ήταν σε ύφεση μετά το τελευταίο φως της ημέρας, αντίθετα νέα εστία πυρκαγιάς ξέσπασε και πάλι στην Ανατολική Μάνη στη θέση Κοκκάλα, 10 χλμ. από το μέτωπο στον Πύρριχο και στον Παρασυρό Λακωνίας.

Η πρώτη πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη εκδηλώθηκε το Σάββατο και παρότι αρχικά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, λόγω αναζωπυρώσεων και κακής εκτίμησης των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, πήρε μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε οικήματα και καλλιέργειες.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των πυρκαγιών προκάλεσαν αντιπαράθεση ανάμεσα στους εκπροσώπους των αξιωματικών της Πυροσβεστικής και στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Ενωση Αξιωματικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσε τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Τόσκα για επικοινωνιακά «παιχνίδια» με αφορμή επίσκεψή του την Πέμπτη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ενώ «κύκλοι» της Κατεχάκη απήντησαν κατηγορώντας τους συνδικαλιστές για «προσβλητική συμπεριφορά» έναντι των μάχιμων συναδέλφων τους.

Οι πυρκαγιές σε Μέγαρα και Κάτω Καστρίτσι εκδηλώθηκαν λίγο πριν από τις 5 μ.μ. και ενώ στις δύο περιοχές έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Στα Μέγαρα το μέτωπο «ξεπήδησε» σε δασική περιοχή στη θέση Αγία Μαρκέλλα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή υπήρχαν διάσπαρτα σπίτια, τα οποία πάντως δεν είχαν απειληθεί από τις φλόγες.

Eπιχείρηση κατάσβεσης

Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετείχαν 17 οχήματα με διπλάσιο αριθμό πυροσβεστών, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Στελέχη της Πυροσβεστικής εμφανίζονταν αισιόδοξα ότι θα κατάφερναν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν από το τελευταίο φως της ημέρας. Στο Κάτω Καστρίτσι Αχαΐας η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετείχαν πάνω από 50 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο. Στον Κότρωνα και στο Σκουτάρι Λακωνίας η πυρκαγιά βρισκόταν χθες βράδυ σε ύφεση, αντίθετα με εκείνη στην Κοκκάλα, όπου υπήρχαν διάσπαρτα ενεργά μέτωπα.

Στο μεταξύ, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τόσκα την Πέμπτη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής εξέδωσαν ανακοίνωση κατηγορώντας τον αναπληρωτή υπουργό για «επικοινωνιακή διαχείριση της αντιπυρικής προετοιμασίας»: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αξιότιμος κύριος υπουργός κατανόησε το πραγματικό των προβλημάτων του Π.Σ. που ούτε ο ίδιος κατάφερε μέχρι σήμερα να επιλύσει», επισημαίνουν. Απαντώντας στα σχόλια και στις επικρίσεις των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, κύκλοι του υπουργείου απάντησαν ότι ο κ. Τόσκας επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και την Κυριακή (δίχως η παρουσία του εκεί να δημοσιοποιηθεί) και κατηγόρησαν τους συνδικαλιστές ότι «περιφέρονται στα κανάλια αντί να βρίσκονται στο μέτωπο των επιχειρήσεων, επιδεικνύοντας προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στους μάχιμους συναδέλφους τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή