Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή

Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση στη Βουλή

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης, με έντονο το προσωπικό στοιχείο στην αντιπαράθεση, αλλά και με προεκλογικές «πινελιές», έχει τεθεί το πολιτικό σύστημα, όπως φάνηκε από τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η οποία είχε μεν ως κεντρικό θέμα τις οικονομικές εξελίξεις – μετά σχετικό αίτημα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, πλην όμως γρήγορα άγγιξε σχεδόν όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Χαρακτηριστικό είναι πως ειδικά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν έως για την τρομοκρατία και την κατάσταση στην προδικτατορική Ελλάδα. Δεν έλειψαν, όπως ήταν φυσικό, και οι διαξιφισμοί, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, με επίκεντρο τη συμπεριφορά ή και τη δραστηριότητα κυβερνητικών στελεχών, με την περίπτωση του κ. Π. Καμμένου και τις αποκαλυφθείσες τηλεφωνικές επικοινωνίες του με ισοβίτη, να κυριαρχούν.

Ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επαναβεβαίωσαν τις εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις και προβλέψεις τους, με τον κ. Αλ. Τσίπρα και τους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη να υπεραμύνονται των κυβερνητικών επιλογών, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη συμφωνία του τελευταίου Eurogroup. Στον αντίποδα, στο σύνολό τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως όχι μόνο οι κυβερνητικές επιλογές προκαλούν μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά και υπενθυμίζοντας όσα ο πρωθυπουργός έλεγε με τη μορφή «στόχων» σε σειρά συνεντεύξεών του ή και ομιλιών του το προηγούμενο διάστημα, τόνισαν πως τίποτε εξ αυτών δεν επιτεύχθηκε στην επίμαχη συμφωνία: ούτε για το χρέος ούτε για την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με διαφορετική ως προς το «διά ταύτα» πρόταση, μίλησαν για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, ώστε να υπάρξει έξοδος από την κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία», τονίζοντας ότι απευθύνει προσκλητήριο σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της χώρας πέρα και πάνω από κόμματα. Η «απάντηση» του πρωθυπουργού ήταν ότι οι εκλογές μεν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά περιέγραψε ταυτόχρονα ένα προεκλογικού χαρακτήρα δίλημμα: «Υπάρχει η διαχωριστική γραμμή Αριστερά-Δεξιά» είπε, μίλησε για «προοδευτικό έναντι συντηρητικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση» και σημείωσε ότι «εμείς είμαστε η Αριστερά».

Το αίτημα για «εκλογές το συντομότερο» διατύπωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Για οικουμενική μίλησε εκ νέου ο πρόεδρος της Ε.Κ. Β. Λεβέντης. «Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση βρώμικων αποστολών εις βάρος του λαού», σημείωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. «Χρειάζεται να αλλάξουμε εποχή, νοοτροπία, όχι απλώς κυβέρνηση» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας για «προοδευτικό κέντρο». Εναντίον όλων εμφανίστηκε ξανά ο αρχηγός της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, όταν στο περιθώριο της συζήτησης για τις οικονομικές εξελίξεις, και με αφορμή τις επισημάνσεις του προέδρου της Ν.Δ. αναφορικά με χαρακτηρισθείσες ως μη πολιτικά και θεσμικά ορθές δηλώσεις ή εμφανίσεις των κυβερνητικών στελεχών Π. Καμμένου και Π. Πολάκη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εντονότατη ενόχλησή του. Αφού προσέφερε απόλυτη κάλυψη στους υπουργούς του, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως με δική του πρόσφατη συνέντευξη προσέφερε «ξέπλυμα» στη Χρυσή Αυγή.

Στο σκληρό μπρα ντε φερ που εξελίχθηκε κατεγράφη, μεταξύ άλλων, η απόρριψη, εκ μέρους του πρωθυπουργού, της προτάσεως του κ. Μητσοτάκη να αποφασιστεί η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο να διερευνηθούν όσα αποκαλύπτονται αναφορικά με την επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Αμυνας με ισοβίτη καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών. «Αν έχετε στοιχεία να τα πάτε στην Δικαιοσύνη» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ λίγο νωρίτερα ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ. έλεγε: «Αν έχετε τα άντερα, καταθέστε ή πρόταση μομφής ή πρόταση για προανακριτική επιτροπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή