Προβλήματα με την τροπολογία για συμβασιούχους

Προβλήματα με την τροπολογία για συμβασιούχους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν ακόμη περισυλλεγούν όλα τα σκουπίδια που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους κατά τις 11 ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, άρχισαν τα προβλήματα εφαρμογής της επείγουσας τροπολογίας τους υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους. Μεγάλο ερώτημα για τους δημάρχους αποτελεί το χρονικό διάστημα έως ότου πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ. Στο μεταξύ, σε περιοχές της Αθήνας όπως οι Αμπελόκηποι και τα Τουρκοβούνια χθες δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο Δήμος Αθηναίων αναφέρει στην «Κ» ότι λόγω του καύσωνα κάποιες ώρες δεν πραγματοποιήθηκε η αποκομιδή, οπότε σημειώθηκαν καθυστερήσεις.

Πολλοί δήμοι, πάντως, προχωρούν σε απολύσεις των συμβασιούχων που απασχολούσαν αναμένοντας να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν νομικό πρόβλημα. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν θα προσληφθεί το σύνολο των συμβασιούχων.

Στη Ρόδο, ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος υπέγραψε τη λύση των συμβάσεων των 130 συμβασιούχων που απασχολούνταν στον δήμο.

«Θα δημιουργούνταν μεγάλο θέμα γιατί ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής», τονίζει ο δήμαρχος Ρόδου. «Δεν θέλω να ελπίζουν οι άνθρωποι και μετά να βρεθούν εκτεθειμένοι», προσθέτει. Ο Δήμος Ρόδου έχει αιτηθεί την πρόσληψη 70 ατόμων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην καθαριότητα σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο οργανόγραμμά του. «Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ οι 70 από τους 130;» αναρωτιέται και καταλήγει: «Πήγαν να φτιάξουν μια ρύθμιση κάτω από την πίεση των σκουπιδιών στους δρόμους και τα έκαναν χειρότερα».

Η συγκεκριμένη διάταξη, όπως τονίζουν πολλοί δήμαρχοι, δεν προβλέπει τι θα γίνει με τους εργαζομένους στην καθαριότητα των νομικών προσώπων των δήμων.

Στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, όπου απολύθηκαν 35 συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δημαρχείο αντιδρώντας δυναμικά.

Στον Δήμο Βάρης, ωστόσο, που διαθέτει 72 συμβασιούχους και 66 μονίμους, ο δήμαρχος υπέγραψε νέες συμβάσεις. Οπως εξηγεί στέλεχος του δήμου, «το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με τον καύσωνα, ο δήμος δέχθηκε 100.000 επισκέπτες, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τους συμβασιούχους εργαζομένους».

Στον Δήμο Ζωγράφου η 62χρονη εργάτρια καθαριότητας Ντανιέλλα Πρελορέντζου έχασε τη ζωή της εν ώρα υπηρεσίας τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Παρασκευής προς Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, της ζητήθηκε από την υπηρεσία να εργαστεί διπλοβάρδια. Στο μεταξύ, σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» 45χρονος συμβασιούχος καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ύστερα από ατύχημα τα μεσάνυχτα της Κυριακής έξω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή