Μέρκελ: «Εργασία και κοινωνική ασφάλιση»

Μέρκελ: «Εργασία και κοινωνική ασφάλιση»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πλήρη απασχόληση έως το 2025 υποσχέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ παρουσιάζοντας, από κοινού με τον Βαυαρό πρωθυπουργό Ζεεχόφερ, το πρόγραμμα του συνασπισμού CDU/CSU για τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Από το πρόγραμμα των πλέον φιλοατλαντικών πολιτικών δυνάμεων στη Γερμανία λείπουν, για πρώτη φορά, οι αναφορές στις ΗΠΑ ως «φιλική» χώρα.

«Το κλειδί που χρειαζόμαστε είναι η εργασία για όλους. Αυτό σημαίνει επένδυση στο μέλλον, στήριξη των οικογενειών και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», είπε η καγκελάριος Μέρκελ. Το πρόγραμμά της διατηρεί τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας στο 42%, αλλά αυξάνει το εισοδηματικό όριο εφαρμογής του συντελεστή από τις 54.000 ευρώ στις 60.000 ευρώ. Παράλληλα, υπόσχεται σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των φοροαπαλλαγών για οικογένειες και για απόκτηση πρώτης κατοικίας, καθώς και ολοήμερα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Η γήρανση του γερμανικού πληθυσμού αυξάνει τα κενά στη γερμανική αγορά εργασίας, ως εκ τούτου ο στόχος της πλήρους απασχόλησης (ανεργία κάτω του 3%) δεν φαίνεται τόσο μακρινός. Η πρόκληση, σύμφωνα με την καγκελάριο, είναι «να μην υπάρξουν κενές θέσεις εργασίας. Εχει καίρια σημασία να διαθέτουμε επαρκείς αριθμούς καταρτισμένων εργαζομένων», προσέθεσε, εξαγγέλλοντας μέτρα για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες. Στις υποσχέσεις των Χριστιανοδημοκρατών περιλαμβάνεται η πρόσληψη 15.000 αστυνομικών και η επέκταση του ευρυζωνικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, εξαγγέλλεται αύξηση των αμυντικών δαπανών ώστε να φθάσουν, σταδιακά, το 2% του ΑΕΠ, με στόχο τη μεγαλύτερη αυτονομία δράσης της Γερμανίας στο πλαίσιο της Ε.Ε.

«Οι εποχές κατά τις οποίες μπορούσαμε να βασιστούμε πλήρως σε άλλους έχουν παρέλθει. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας με πιο αποφασιστικό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν», αναφέρει το πρόγραμμα. Ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2013 χαρακτήριζε τις ΗΠΑ «τον πιο σημαντικό φίλο» της Γερμανίας εκτός Ε.Ε., η νέα εκδοχή χαρακτηρίζει τη χώρα «τον πιο σημαντικό εταίρο» και παραλείπει κάθε άλλη αναφορά στη «φιλία». Παράλληλα προβλέπεται η αντικατάσταση του επηρεαζόμενου από την Ουάσιγκτον ΔΝΤ από αντίστοιχο ευρωπαϊκό ταμείο. «Είμαστε έτοιμοι, μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση, να αναπτύξουμε βήμα προς βήμα την Ευρωζώνη, παραδείγματος χάριν μέσα από τη δημιουργία του δικού της νομισματικού ταμείου», σημειώνει το πρόγραμμα, απορρίπτοντας παράλληλα κάθε σκέψη αμοιβαιοποίησης των χρεών στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή