Αλέξης Τσίπρας: Νέος διπολισμός και κάλυψη σε Καμμένο, Πολάκη

Αλέξης Τσίπρας: Νέος διπολισμός και κάλυψη σε Καμμένο, Πολάκη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπεράσπιση της συμφωνίας του πρόσφατου Eurogroup, η χάραξη σαφούς διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στην πολιτική της κυβέρνησης και στη Ν.Δ., με χαρακτηριστικά ενός παγιωμένου διπολισμού, που δεν απειλείται από τρίτους (κυρίως από τη διαδικασία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς), η απόλυτη κάλυψη των κυβερνητικών στελεχών που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα με διαφορετικές αφορμές στο επίκεντρο της προσοχής και της κριτικής όχι μόνο της αντιπολίτευσης και, τέλος, η παράθεση ενός αφηγήματος φυγής της χώρας προς τα εμπρός, χαρακτήρισαν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι όσον αφορά τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας έδωσε σαφείς απαντήσεις και εξήγησε πειστικά γιατί η συμφωνία αυτή αποτελεί επιτυχία και εφαλτήριο για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση με όρους που εγγυώνται την ομαλή εξέλιξη του εγχειρήματος. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε όσα ο ίδιος και η κυβέρνησή του είχαν θέσει ως διεκδικήσεις στη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της συμφωνίας και για τα οποία δέχεται κριτική ότι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει. Οι συνεργάτες του, πάντως, θεωρούν ότι κατάφερε να παρουσιάσει ένα πειστικό αφήγημα και να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης. Εσπευδαν, μάλιστα, να σχολιάσουν ότι ήταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που περιόρισε τη συζήτηση για την οικονομία σε μικρό μέρος της δικής του ομιλίας, επιλέγοντας να βάλει στη συζήτηση και άλλα ζητήματα.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους που κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ είναι σαφές ότι στη στρατηγική του κ. Τσίπρα κατέχει κυρίαρχο ρόλο η πόλωση, καθώς θεωρεί ότι αυτή ευνοεί τη συσπείρωση του κοινού του αλλά και την ανάδειξη στοιχείων στα οποία υπερτερεί έναντι του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία που ήρθε ως αποτέλεσμα της πολύμηνης κυβερνητικής διαπραγμάτευσης ως «κατά κοινή ομολογία» καλή συμφωνία, για να προσθέσει ότι με βάση όσα αυτή προβλέπει η Ελλάδα είναι μια χώρα «που γυρίζει επιτέλους σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία των μνημονίων». Και σε αυτή την αλλαγή σελίδας αντιπαρέθεσε «ένα προοδευτικό, φιλολαϊκό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και ένα συντηρητικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση». Οπως πρόσθεσε, σε αυτά τα δύο σχέδια αντικατοπτρίζεται «η καταστατική και επίμονη διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς». Στο σημείο αυτό τοποθέτησε στο κάδρο τις δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού κέντρου, καθώς, όπως είπε, «παραδίδονται άνευ όρων σε όλες τις βασικές αρχές του νεοφιλελευθερισμού». Επέμεινε, δε, ότι «οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. είναι τόσο σαφείς όσο σαφείς ήταν και θα είναι πάντα οι διαφορές ανάμεσα σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας και στον νεοφιλελευθερισμό». Και στο σημείο αυτό έκανε ονομαστική αναφορά στην κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι θα δανειστεί τη φράση της ότι «με τον κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει πολιτική άβυσσος», για να σχολιάσει «δεν είμαι βέβαια σίγουρος ότι την εννοούσε όταν την είπε».

Στήριξη στον Τόσκα

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να καλύψει πλήρως τα στελέχη της κυβέρνησής του που δέχονται κριτική από την αντιπολίτευση. Απέδωσε, μάλιστα, σε τακτικισμούς, τεχνητή πόλωση, στοχοποίηση και λασπολογία από την πλευρά της Ν.Δ. όσα ακούγονται εις βάρος υπουργών. Φρόντισε, έτσι, να καλύψει τον κ. Ν. Τόσκα για την κατάσταση στα Εξάρχεια, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι ήταν πίσω από την πρωτοβουλία των αστυνομικών να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση εκεί, έχοντας ως στόχο να μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης, ενώ έκανε λόγο για αποκαλύψεις για «δήθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης», αναφορικά με τις συνομιλίες του κ. Π. Καμμένου με τον ισοβίτη κρατούμενο. Πλήρως κάλυψε και τον κ. Π. Πολάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή