Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί Εξεταστική για το «Noor 1»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να συσταθεί Εξεταστική για το «Noor 1»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το γάντι για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1». Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν το σήκωσε –«τράπηκε σε φυγή», έλεγαν κύκλοι της Ν.Δ.– παρότι ο ΥΠΕΘΑ παραδέχθηκε τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Απαντήσεις δεν έδωσε ο πρωθυπουργός ούτε για το αν γνώριζε τις ενέργειες του κυβερνητικού του εταίρου, ούτε για τα ζητήματα θεσμών και διαφάνειας. Κυρίως, όμως, δεν απάντησε γιατί καθυστέρησε τόσους μήνες την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αφού, όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, απέτυχε και στους πέντε στόχους που ο ίδιος είχε θέσει και αναδείξει δημοσίως.

Για τη Ν.Δ. η υπόθεση της Εξεταστικής δεν έκλεισε χθες στην αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να υπάρξουν σχετικές εξελίξεις. Προφανώς δεν κλείνει ούτε το μείζον μέτωπο της οικονομίας στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να αναδείξει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης – αναφερόμενος στους πέντε στόχους που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε θέσει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην αποτυχία του και στους πέντε (σύντομη ολοκλήρωση, οριστικοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αποκλιμάκωση του ύψους των πλεονασμάτων). «Σύγκριση πραγματικότητας – Τσίπρας: το σκορ είναι 5-0», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι καθυστέρησε βάζοντας «τις ανάγκες της εσωκομματικής διαχείρισης πάνω από τις ανάγκες της χώρας». Σφυροκοπώντας διαδοχικά τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που ψήφισαν τα μέτρα –«για το βουλευτικό τους έδρανο το έκαναν, όχι για το χρέος», σημείωσε ειρωνικά– ο κ. Μητσοτάκης προϊδέασε ότι σκοπεύει να συντηρήσει τους υψηλά τους τόνους και τις κομματικές μηχανές «ζεστές» στη διάρκεια του θέρους, ενώ, απευθύνοντας προσκλητήριο «σε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πολιτικής πέρα και πάνω από τα κόμματα», ενίσχυσε το ηγετικό του προφίλ.

Κατά Καμμένου, Πολάκη

Σκληρή ήταν η γλώσσα που χρησιμοποίησε για την εικόνα γενικότερης παρακμής, ανομίας και διάλυσης των θεσμών, με αιχμή δύο υπουργούς της κυβέρνησης και τη συνολική «ασχήμια» της δημόσιας παρουσίας τους: τον Πάνο Καμμένο και τον Παύλο Πολάκη. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τα σκοτεινά χρώματα μιας διακυβέρνησης που παίζει με τους θεσμούς και ασκεί πιέσεις στη Δικαιοσύνη με τις ευλογίες του πρωθυπουργού (χαρακτήρισε τον κ. Πολάκη «θεσμικά χυδαίο»). «Δεν χρειάζεται να έχετε ιδιαίτερη στοιχείωση για να γνωρίζετε ότι οι θεσμοί είναι πάνω από τα πρόσωπα. Δεν ξεπερνιούνται, αλλά υπάρχουν για να συγκρατούν τις εξουσίες από τις αυθαιρεσίες», σημείωσε, ενώ προχώρησε στον αφορισμό ότι η δημόσια ζωή «έχει χάσει επαφή με τη δημοκρατική ομαλότητα και τις εγγυήσεις της νομιμότητας».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για εικόνα «πολιτικής παράκρουσης και θεσμικής εκτροπής», ενώ αναφερόμενος στη συκοφάντηση των προηγούμενων κυβερνήσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την υπόσχεση της «κάθαρσης», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπρέπει στη φορολόγηση, αλλά είναι ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και διαμήνυσε ότι η αντιπολίτευση θα λειτουργήσει ως θεματοφύλακας του δημοκρατικού κεκτημένου, ενώ τράβηξε διαχωριστική γραμμή από το δικό του αντιπολιτευτικό ύφος και ήθος και τα έργα και τις ημέρες του κ. Τσίπρα στην αντιπολίτευση: «Μακάρι να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Ακόμα και σήμερα εμείς καλούμε επενδυτές να έρθουν, δεν κάνουμε ό,τι κάνατε εσείς το 2014». Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει από ένα «ιδεοληπτικό» κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε ότι η Ελλάδα έμεινε στην Ευρωζώνη το 2015 χάρη στη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή