Δημιουργία φραγμάτων από την Τουρκία

Δημιουργία φραγμάτων από την Τουρκία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Επικίνδυνη για το μέλλον της περιοχής» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί την κατασκευή ακόμη περισσότερων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Τουρκία. Η συγκράτηση των υδάτων του Τίγρη και του Ευφράτη από τα τουρκικά φράγματα προξενεί ξηρασία και επέκταση των ερήμων στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι αμμοθύελλες που σαρώνουν όλη την περιοχή.

«Πολλές δραστηριότητες τέτοιου είδους πρέπει να σταματήσουν», είπε ο Ροχανί, απευθυνόμενος σε διεθνές συνέδριο με θέμα τις αμμοθύελλες που διεξήχθη στην Τεχεράνη. «Η κατασκευή φραγμάτων χωρίς επαρκείς μελέτες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της περιοχής». 

Η Τουρκία έχει κατασκευάσει 19 φράγματα στα δύο αυτά ποτάμια και σχεδιάζει την κατασκευή τριών ακόμη. Το μεγαλύτερο υπό κατασκευή είναι το φράγμα Ιλισού στον ποταμό Τίγρη, στην επαρχία Μπατμάν. Μετά την ολοκλήρωσή του, το φράγμα θα συγκρατεί 10,4 δισ. κυβικά μέτρα νερού. Ο ταμιευτήρας του φράγματος Ατατούρκ, στον Ευφράτη, γέμισε το 1992 με 48 δισ. κυβικά νερού.

Το Μάρτιο, το Ιράν ζήτησε από τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες να φέρει σε επαφή τις χώρες της περιοχής για να συζητήσουν το πρόβλημα. Η Τεχεράνη, όμως, έχει επίσης συμβάλει στη δημιουργία του, με την κατασκευή φραγμάτων στους δικούς της παραποτάμους του Τίγρη. Ενα τέτοιο φράγμα, το φράγμα του Δαρείου στον παραπόταμο Σιρβάν (Ντιγιάλα), θα λειτουργήσει το 2018, περιορίζοντας τη ροή υδάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν. Τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία χρησιμοποιούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ως μέσο πίεσης προς τους κουρδικούς πληθυσμούς.

Η ιρανική επαρχία που υποφέρει περισσότερο από τις αμμοθύελλες είναι το Κουζεστάν, στον Περσικό Κόλπο, κοντά στα αποξηραμένα έλη των εκβολών του Τίγρη και του Ευφράτη. Η αποξήρανση, που ενέτεινε την ερημοποίηση, ήταν μια πολιτική επιλογή του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή