Το διεθνές εμπόριο ανθεί παρά την πολιτική Τραμπ

Το διεθνές εμπόριο ανθεί παρά την πολιτική Τραμπ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο περισσότερο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με δασμούς και ποσοστώσεις τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τόσο εκείνοι μειώνουν τα μέτρα προστατευτισμού και αίρουν τα εμπόδια στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της ομάδας πανεπιστημιακών Global Trade Alert, την οποία αναφέρουν οι Financial Times σε σχετικό δημοσίευμά τους. Οι εκτιμήσεις της Global Trade Alert αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, ενόψει της επικείμενης συνόδου του G20 στα τέλη της εβδομάδας. To παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται φέτος να αυξηθεί κατά 2,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Διπλωματικοί κύκλοι και αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει διαμάχη μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Αγκελα Μέρκελ, καθώς και άλλων ηγετών. Αφορμή είναι οι διακηρύξεις του προέδρου των ΗΠΑ για «τολμηρά», κατ’ αυτόν, σχέδια επιβολής είτε δασμών είτε ποσοστώσεων στις εισαγωγές χάλυβα, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Ούτως ή άλλως, το θέμα των εισαγωγών φθηνού χάλυβα από την Κίνα θα έχει κεντρική θέση στις συνομιλίες πριν από τη σύνοδο του G20, με τη συμμετοχή του κ. Τραμπ, του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε.

Οι αναλυτές της Global Τrade Alert, που παρακολουθούν από το 2008 και μετά την εξέλιξη του προστατευτισμού στις χώρες-μέλη των «Είκοσι», σημειώνουν τα εξής: η απειλή Τραμπ «να θέσει υπεράνω όλων την Αμερική» έχει ήδη αντίκτυπο στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Αν και αυτή η φιλοπολεμική προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου πιθανώς να ωφελήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ταυτόχρονα τείνει να περιορίζει και τα εμπόδια του διεθνούς εμπορίου. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς οι εθνικές, πολιτειακές και τοπικές αρχές στις ΗΠΑ προώθησαν 26% περισσότερα μέτρα προστατευτισμού, που πλήττουν τα εμπορικά συμφέροντα των άλλων χωρών των «20» απ’ ό,τι το ίδιο διάστημα πέρυσι. Παράλληλα, οι εμπορικοί τους εταίροι στο G20 φαίνεται ότι ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 προώθησαν 29% λιγότερα μέτρα, που στρέφονταν κατά των αμερικανικών εταιρειών και των εργαζομένων τους, σε σύγκριση με το 2016.

Η Global Trade Alert ακολουθεί ευρύτερη προσέγγιση από άλλες αντίστοιχες ομάδες, σύμφωνα με τους FT. Μελετά τον προστατευτισμό σε ποικίλες εκφάνσεις, όπως οι περιπτώσεις αντιντάμπινγκ, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εξαγωγείς και οι διατάξεις που δημιουργούν καθεστώς διακρίσεων. Κατά την άποψή της, αυτές οι ρυθμίσεις προς όφελος των εκάστοτε εξαγωγέων και εις βάρος των εισαγωγέων αποτελούν πολύ πιο περίτεχνα και αποδοτικά μέτρα προστατευτισμού απ’ ό,τι οι απλοί δασμοί ή οι ποσοστώσεις. Τέλος, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο προειδοποίησε για εύθραυστη ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου – ο διεθνής οργανισμός προβλέπει αύξησή του 2,4% φέτος, όταν η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή