Διάλογος επαγγελματιών ειδικής αγωγής – ΕΟΠΥΥ

Διάλογος επαγγελματιών ειδικής αγωγής – ΕΟΠΥΥ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να καθίσουν ξανά από αύριο οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, λογοπαθολόγοι, εργοθεραπευτές ειδικοί παιδαγωγοί κ.ά.) με αντικείμενο την υπογραφή σύμβασης. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ έχει αποστείλει σχετική πρόσκληση για συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, κάνοντας επανεκκίνηση σε μία διαδικασία που ξεκίνησε παραμονές Χριστουγέννων, προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από την πλευρά των επαγγελματιών ειδικής αγωγής και ουσιαστικά «πάγωσε» τον προηγούμενο Ιανουάριο, με παρέμβαση του υπουργείου Υγείας. Επειτα από ένα διάστημα σθεναρής αντίστασης από πλευράς των επαγγελματιών ειδικής αγωγής, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε στα τέλη Ιανουαρίου να δώσει παράταση στην περίοδο διαβούλευσης με στόχο να υπογραφεί η σύμβαση μέσα στον Μάρτιο, ενώ παράλληλα συγκρότησε επιστημονική επιτροπή με αντικείμενο τη διαμόρφωση προτάσεων για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των κέντρων ειδικής αγωγής και την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Αποζημίωση

Με την υπογραφή της σύμβασης, ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει ο ίδιος τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους. Σήμερα ο ασφαλισμένος πληρώνει τη δαπάνη των συνεδριών και εν συνεχεία, αφού παραδώσει τα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, περιμένει να πάρει πίσω το ποσό που έδωσε. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της νέας σύμβασης θα μπορεί να ελέγχει τους επαγγελματίες με τους οποίους συνεργάζεται για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους, ενώ θα είναι σε θέση να συγκρατεί τον προϋπολογισμό για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής εντός «ορίων» και ο οποίος για το 2017 έχει υπολογιστεί στα 80 εκατ. ευρώ. Οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής αντιδρούν στη νέα σύμβαση, καθώς αντί να πληρώνονται άμεσα από τους ασφαλισμένους, όπως συμβαίνει σήμερα, θα πρέπει να περιμένουν, όπως ισχύει και με τους άλλους προμηθευτές του Δημοσίου (υποχρέωση πληρωμής εντός 90 ημερών από την κατάθεση των σχετικών παραστατικών).

Επιπλέον φοβούνται ότι θα υποστούν «κούρεμα» στις αποδοχές τους, μέσω των μηχανισμών υποχρεωτικών εκπτώσεων clawback και rebate που ισχύει για όλους τους προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ. Εν τω μεταξύ, σε άρση της πίστωσης σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ για αναλώσιμα, υγειονομικά υλικά, σκευάσματα ειδικής διατροφής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί Αττικής, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας. Αιτία είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις στην πληρωμή τους από τον Οργανισμό, αφού έως και χθες η πλειονότητα των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας δεν είχε πληρωθεί για συνταγές αυτών των υλικών που εκτέλεσε από τις αρχές Ιανουαρίου. Κατά τον ΕΟΠΥΥ, η καθυστέρηση «οφείλεται στο γεγονός ότι εντάχθηκαν για πρώτη φορά στη νέα διαδικασία ελέγχου τελικής εκκαθάρισης, αφήνοντας πίσω οριστικά τον λεγόμενο πρόχειρο λογιστικό έλεγχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή