Τρεις προσφορές για τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία

Τρεις προσφορές για τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρεις υποψήφιοι αγοραστές για τις θυγατρικές εταιρείες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Σερβία είναι η κοινοπραξία της γαλλικής Cristal Union με την κροατική VIRO, η αυστριακή Agrana και η σερβική MK Group.

Οι τρεις παραπάνω επιχειρήσεις κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές –το βράδυ της περασμένης Παρασκευής– για την αγορά των μετοχών των δύο θυγατρικών εταιρειών που έχει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις πόλεις Ζάμπαλι και Σρβένκα της Σερβίας. Οι δύο θυγατρικές είναι τα δύο πιο ισχυρά περιουσιακά στοιχεία της πολύπαθης ΕΒΖ και πωλούνται με τίμημα εκκίνησης και για τις δύο τα 25 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το πολύ μεγάλο δανειακό άνοιγμα της ΕΒΖ στην πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς.

Από τους τρεις ομίλους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές οι δύο είναι παλιοί γνώριμοι της ΕΒΖ, για τον πρόσθετο λόγο ότι τόσο η Cristal Union όσο και το MK Group του Σέρβου επιχειρηματία Μίοντραγκ Κόστιτς και ανταγωνιστή της επιχείρισης είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούσαν την είσοδο ιδιώτη στην ίδια την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Σε ό,τι αφορά τον εν εξελίξει διαγωνισμό, η επιτροπή που παρέλαβε και άνοιξε τους φακέλους θα τους προωθήσει για αξιολόγηση τόσο σε ό,τι αφορά τα νομιμοποιητικά όσο και τα τεχνικά στοιχεία, ενώ βεβαίως θα αξιολογηθούν και τα τιμήματα που προσφέρονται. Η αξιολόγηση θα γίνει από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

Δραματική εικόνα παρουσίασε ο ετήσιος ισολογισμός της ΕΒΖ για τη χρήση 2015/2016 (01/07/2015 – 30/06/2016) που δημοσιοποιήθηκε με 9 μήνες καθυστέρηση. Το στοιχείο που δείχνει ότι η εταιρεία είναι κυριολεκτικά «στο κόκκινο» αφορά το σύνολο των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, όπου σε επίπεδο ομίλου έχει εκτοξευθεί στα 81,294 εκατ. ευρώ έναντι επίσης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων 39,276 εκατ. ευρώ (30/6/2015). Την ίδια ώρα, οι ορκωτοί ελεγκτές δεν εκφέρουν γνώμη επί των συνημμένων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Επίσης μείωση 34,04% σημείωσε ο κύκλος εργασιών του ομίλου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και ανήλθε σε 115,710 εκατ. ευρώ, έναντι 175,435 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης χρήσης του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή