Τσαβούσογλου σε Κοτζιά: Θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο

Τσαβούσογλου σε Κοτζιά: Θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμα επέμβασης στην Κύπρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος Κοτζιά-Τσαβούσογλου ενώπιον όλων των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συζήτησης για εγγυήσεις και ασφάλεια, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Κυπριακό που λαμβάνουν χώρα στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας.

«Γιατί θέλετε να κρατήσετε τη Συνθήκη Εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα; Πώς το εννοείτε; Θα κάνετε χρήση τους;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του με τον τελευταίο να απαντάει: «Ναι θέλουμε να κρατήσουμε τα παρεμβατικά δικαιώματα για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δικαίωμα επέμβασης θα ισχύει μέχρι οι Τουρκοκύπριοι να αισθανθούν ασφαλείς».

Αιχμές για τη στάση της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις είχε αφήσει νωρίτερα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

«Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι, μέσα από επίπονη συζήτηση, ομολόγησαν οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να υπάρξει ευθυγράμμιση με όσα ο γ.γ. του ΟΗΕ ζητά από όλους στη Διάσκεψη για την Κύπρο. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του κτηρίου όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο, μετά το πέρας του πρωινού μέρους της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επί του παρόντος έχει τερματιστεί ο διάλογος, θα επαναληφθεί το απόγευμα στις 6.30μμ. Υπήρχε μια λάμψη ελπίδας το πρωί, υπήρξαν κάποιες ανατροπές στη συνέχεια, ας ελπίσουμε ότι το απόγευμα θα επανέλθουμε στην πορεία ελπίδας».

Ερωτηθείς αν η ελπίδα αφορά τη διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευθυγράμμιση με όσα ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ ζητά από όλους εμάς».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Αγκυρα παρέμεινε αμετακίνητη από τις θέσεις της για διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας. Ειδικότερα, ο κ. Τσαβούσογλου επέμεινε στη διατήρηση παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο και υπερασπίστηκε την παραμονή των στρατευμάτων στο νησί τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα τα χρησιμοποιήσει εφόσον χρειαστεί.

Από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά μεταδιδόταν χθες το βράδυ απογοήτευση για την πρόταση που τελικά κατετέθη από την τουρκική πλευρά, η οποία είχε ελάχιστες διαφορές από εκείνη που γνωστοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (διατήρηση καθεστώτος εγγυήσεων και ασφάλειας) και –θεωρητικά– επρόκειτο να εμπλουτιστεί έπειτα από την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Από την Αθήνα και τη Λευκωσία εκτιμάται ότι η Aγκυρα επιχειρεί να ξεκινήσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και να απεμπλακεί από τις διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή