«Ανακωχή» μεταξύ των βασικών μετόχων της «Ελλάκτωρ»

«Ανακωχή» μεταξύ των βασικών μετόχων της «Ελλάκτωρ»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mήνυμα ενότητας επιχείρησαν να εκπέμψουν οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας, «Ελλάκτωρ», προκειμένου να καθησυχάσουν και τους μετόχους που παραβρέθηκαν στην πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση της εισηγμένης. Κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές διαφωνίες για το μέλλον της εταιρείας, τα αδέλφια Καλλιτσάντση από τη μία πλευρά και οι κ. Δημ. Κούτρας και Λεων. Μπόμπολας, από την άλλη, φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να συνεχίζουν την κοινή πορεία τους, προκειμένου να επαναφέρουν τον όμιλο σε τροχιά κερδοφορίας. Χαρακτηριστικά η πλευρά Καλλιτσάντση αφού πρώτα επιβεβαίωσε ότι «υπήρξαν διαφωνίες ως προς την καθημερινή λειτουργία, τις καθημερινές αποφάσεις, πού και πώς επενδύουμε και λειτουργούμε», τόνισε ότι «σήμερα όλα αυτά έχουν μηδενιστεί. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αυτό είναι το στοίχημά μας και σε αυτό έχουμε συμφωνήσει όλοι».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου, κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση, ο όμιλος πρέπει να υιοθετήσει διαφορετικό μοντέλο διοίκησης, ενώ το νέο επίπεδο οργάνωσης θα είναι δυτικοευρωπαϊκής εταιρείας και όχι ελληνικής. Επί της ουσίας, η «Ελλάκτωρ» αναμένεται να αλλάξει τη δομή λειτουργίας της και να αναδιατάξει το δαιδαλώδες δίκτυο θυγατρικών εταιρειών της. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τομείς όπως η κανονιστική συμμόρφωση, η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό, που υστέρησαν στο πρόσφατο παρελθόν, γεγονός που αποδόθηκε από τη διοίκηση στο ότι προτεραιότητα δόθηκε στην επιβίωση.

Ειδικότερα, το σύνολο του ομίλου (μητρική και θυγατρικές) έχουν πλέον υιοθετήσει κώδικα επιχειρηματικής δεοντολογίας και πρόγραμμα ηθικής και κανονιστικής συμμόρφωσης. Παράλληλα, τόσο ο κλάδος των κατασκευών όσο και οι άλλες δραστηριότητες αναμένεται να αξιοποιήσουν σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της πορείας των έργων σε όλες τις χώρες (25 τον αριθμό), όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην απλοποίηση και το ξεκαθάρισμα των οργανωτικών δομών και αρμοδιοτήτων μέχρι και το επίπεδο του εργοταξίου.

Οπως ανέφερε ο κ. Δημ. Κούτρας, στο άμεσο μέλλον η εταιρεία θα στοχεύσει σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, μεταλλεία και ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνοντας παράλληλα «το παρών» και στα λίγα δημόσια έργα που δημοπρατούνται. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η επιλεκτική επέκταση στο εξωτερικό.

Αποτελέσματα α΄ τριμήνου

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 21,4% σε 485,3 εκατ., έναντι 399,6 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 23,2 εκατ., έναντι κερδών 16,6 εκατ. ευρώ. Ο κατασκευαστικός κλάδος κατέγραψε αποτελέσματα εκμετάλλευσης (κέρδη προ φόρων και τόκων) της τάξεως των 7,8 εκατ. (αλλά με τζίρο 395,5 εκατ.), από 4,6 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή