Μετά τη «Νίκας» στο στόχαστρο της Chipita η ΒΙΚΗ

Μετά τη «Νίκας» στο στόχαστρο της Chipita η ΒΙΚΗ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την εξαγορά της ηπειρώτικης βιομηχανίας αλλαντικών ΒΙΚΗ ετοιμάζεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να κάνει το πρώτο βήμα προς την ενοποίηση του κλάδου. Ο επικεφαλής της Chipita και από χθες τυπικά και της «Νίκας» ανέφερε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της δεύτερης ότι βρίσκεται σε ιδιαιτέρως προχωρημένες συζητήσεις με την εταιρεία ΒΙΚΗ (Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου) προκειμένου να την εξαγοράσει. Την ίδια ώρα επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για εισαγωγή της Chipita στο Χρηματιστήριο, είτε το ελληνικό είτε κάποιο ξένο.

Τα σχέδια του κ. Θεοδωρόπουλου για εκτεταμένη συγκέντρωση στην πολύπαθη τα τελευταία χρόνια βιομηχανία αλλαντικών μόνο καινούργια δεν είναι. Ο ίδιος, μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του το φθινόπωρο του 2014 για την εξαγορά της «Νίκας», είχε κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί.

Η αρχική συνεργασία με την Impala Invest (συμφερόντων Δ. Βιντζηλαίου) για την εξαγορά της «Νίκας» προέβλεπε συγχώνευση της «Νίκας» με τη «Λακωνική Τροφίμων» την οποία ελέγχει η Impala Invest. Μετά το «διαζύγιο» Θεοδωρόπουλου – Βιντζηλαίου το ενδιαφέρον του πρώτου για την απόκτηση μιας ακόμη αλλαντοβιομηχανίας ισχυροποιήθηκε και το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλες στο άρμα της «Νίκας» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί.

Ερωτηθείς σχετικά για τον χρόνο ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τη ΒΙΚΗ, ο κ. Θεοδωρόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Κι αυτό διότι, όπως και στην περίπτωση της «Νίκας», θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση του δανεισμού και επομένως θα πρέπει να διασφαλισθεί η συναίνεση των πιστωτριών τραπεζών. Στην περίπτωση, μάλιστα, της ΒΙΚΗ η κατάσταση είναι αρκετά πολύπλοκη, καθώς η εταιρεία είχε λάβει δάνειο και από την ΑΤΕbank, το οποίο έχει μεταφερθεί στην ειδική εκκαθάριση που διενεργεί η εταιρεία PQH. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της που αφορά στη χρήση 2015, οι πωλήσεις της ΒΙΚΗ διαμορφώθηκαν σε 19,96 εκατ. ευρώ, οι καθαρές ζημίες της σε 1,25 εκατ. ευρώ, οι σωρευμένες ζημίες στο τέλος του 2015 σε 5,22 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 27,68 εκατ. ευρώ.

Πρωταρχικός στόχος, βεβαίως, για τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι η επιστροφή της «Νίκας» σε τροχιά ανάπτυξης. Τούτο φαίνεται να επιτυγχάνεται ήδη μέσω της βελτίωσης των μεριδίων της. Οπως ανέφερε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Αγγελική Οικονόμου, το μερίδιο της «Νίκας» τον Μάιο του 2017 είχε διαμορφωθεί σε 17% ως προς τον όγκο και σε 15,3% ως προς την αξία από 11,8% και 13,3%, αντιστοίχως, στο τέλος του 2016. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, εξάλλου, θα τεθεί σε εφαρμογή πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο για τη συνεχή ανάπτυξη της «Νίκας».

Τη νέα σελίδα στην ιστορική αλλαντοβιομηχανία σηματοδοτεί και η αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου. Πρόεδρος πλέον και εκτελεστικό μέλος είναι ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, ενώ η κ. Οικονόμου παραμένει διευθύνουσα σύμβουλος και επίσης εκτελεστικό μέλος. Υπενθυμίζεται ότι πλέον ο κ. Θεοδωρόπουλος ελέγχει μέσω της Givenrise Investments το 89,74% της «Νίκας». Τα υπόλοιπα εκτελεστικά μέλη είναι ο κ. Γ. Γιατράκος και η κ. Αρτ. Ντούσια (επίσης οικονομική διευθύντρια της «Νίκας»). Αντιπρόεδρος και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος είναι ο κ. Αλ. Βουσβούνης. Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη είναι επίσης ο κ. Στ. Αργυρός, ο κ. Σ. Σεϊμανίδης, ο κ. Ν. Μαρκόπουλος και ο κ. Β. Κωνσταντινίδης, ενώ το δεκαμελές διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνει ως μη εκτελεστικό μέλος ο κ. Θ. Μακρής.

Σε ό,τι αφορά την Chipita, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την εισαγωγή της σε χρηματιστήριο, στο ελληνικό ή σε κάποιο ξένο. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Chipita είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1994 και βγήκε από αυτό το 2006 μετά τη συγχώνευσή της με τη Δέλτα και τη δημιουργία, τότε, της Vivartia. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε παλαιότερα συνδέσει τη μεταφορά της έδρας της Chipita το 2015 από την Κύπρο στην Ελλάδα και με την πρόθεσή του για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Τα σχέδια του κ. Θεοδωρόπουλου, βεβαίως, είναι πολλά και στην πρωτογενή παραγωγή. Οι υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας στον νομό Δράμας (μέσω της εταιρείας Wonderplant) επεκτάθηκαν κατά 50 στρέμματα, τα οποία θα φυτευθούν τον Σεπτέμβριο του 2018 για να έχουν πρώτη παραγωγή τον Φεβρουάριο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή