Εφαρμογή για δημότες «πάει» εξωτερικό

Εφαρμογή για δημότες «πάει» εξωτερικό

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης μέχρι την Downing street ένα app δρόμος… Ο λόγος για την ηλεκτρονική εφαρμογή novoville που «εφηύραν» δύο Ελληνες, ο Ηρακλής Μπουραντάς και ο Φώτης Ταλαντζής, πριν από δύο χρόνια και ξεκίνησαν –τότε– να την εφαρμόζουν πειραματικά σε ορισμένους ελληνικούς δήμους. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δύο «εφευρέτες» έφθασαν να παρουσιάσουν στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι το πρωτοποριακό πρόγραμμα επικοινωνίας πολιτών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχουν δημιουργήσει, καθώς η εταιρεία τους επελέγη ανάμεσα στις 10 εταιρείες –η μόνη ελληνική– από τις συνολικά 150 καινοτόμους ψηφιακές επιχειρήσεις που διαθέτουν τέτοιους είδους εφαρμογές. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της βρετανικής δημόσιας διοίκησης κατ’ αρχάς, αλλά και την ανάπτυξη της Βρετανίας σε πανευρωπαϊκό και διεθνές κέντρο εξαγωγής τέτοιου είδους εφαρμογών.

Το novoville, όπως προκύπτει και από το όνομά του, φιλοδοξεί, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, να οικοδομήσει μια διαφορετική σχέση ανάμεσα στους δημότες και στις υπηρεσίες του δήμου: Κατεβάζοντας το συγκεκριμένο application στο κινητό σου, εφόσον βέβαια ο δήμος σου έχει συμβληθεί με τη συγκεκριμένη υπηρεσία, μπορείς να αναφέρεις άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα στην πόλη, από μια λακκούβα στη μέση του δρόμου και ένα φως που κάηκε, έως ένα αυτοκίνητο που πρέπει να απομακρυνθεί ή έναν σωλήνα ύδρευσης που τρέχει. Η αναφορά του δημότη θα φθάσει άμεσα στον δήμο και θα προωθηθεί στον αρμόδιο υπάλληλο σε real time. Ετσι, σύντομα ο «παραπονούμενος» θα λάβει ενημέρωση από τον δήμο μέσω της ίδιας εφαρμογής για τον τρόπο και τον χρόνο λύσης του προβλήματος που ανέφερε.

Ταυτόχρονα, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στον ειδικό χάρτη και να ενημερωθεί όσον αφορά τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί και το στάδιο επίλυσης στο οποίο βρίσκονται. Το σημείο π.χ. που δεν έχει λάμπα θα φαίνεται στον χάρτη κόκκινο έως ότου ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία, οπότε θα γίνει πορτοκαλί, ενώ όταν η λάμπα αντικατασταθεί, το σημείο γίνεται πράσινο. Στην ιστοσελίδα www.novoville.gr υπάρχουν στοιχεία για όλους τους δήμους που διαθέτουν την εφαρμογή, συνολικά πλέον 35 σε όλη την Ελλάδα. Ο Δήμος Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης είναι ένας από τους πρώτους δήμους που εφάρμοσαν το συγκεκριμένο σύστημα. Τον Σεπτέμβριο συμπληρώνονται δύο χρόνια από τις πρώτες δοκιμές και ο δήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δηλώνει εξαιρετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. Η φράση «τα παράπονά σας στον δήμαρχο» δείχνει πόσο ανήμπορος αισθάνεται ο δημότης όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δήμο του και τον συνδέουν με διάφορους ανώνυμους ανευθυνοϋπεύθυνους. Οπως φαίνεται, όμως, η εφαρμογή βελτίωσε όχι μόνο την επικοινωνία των δημοτών με τον δήμο, «που ακόμα και αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημά τους, αντιλαμβάνονται ότι κάποιος τους ακούει» τονίζει ο δήμαρχος, αλλά και τη λειτουργία των ίδιων των υπηρεσιών του δήμου εφόσον κάθε αίτημα φθάνει στον αρμόδιο να επιληφθεί παραλήπτη. Επίσης, μέσω του novoville και ο δήμος έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει τη γνώμη των δημοτών πραγματοποιώντας μικρές έρευνες αλλά και να τους ενημερώνει για τα τεκταινόμενα στον δήμο.

Ευήκοα ώτα

Πίσω στο Λονδίνο και πάλι, ο Ηρακλής Μπουραντάς και ο Φώτης Ταλαντζής στο ραντεβού τους με την πρωθυπουργό συνάντησαν εξαιρετικά ευήκοα ώτα, καθώς η Βρετανία επιθυμεί να επενδύσει σε αυτό τον τομέα. «Η Βρετανία είναι νούμερο ένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες. Ωστόσο, θεωρεί ότι θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει πολλά», τονίζει ο κ. Μπουραντάς, που πρόκειται να παραμείνει στο εξωτερικό για ένα εξάμηνο προκειμένου να έρθει σε επαφή με δήμους και εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή