Ξύπνησαν. Θα ενωθούν;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ξαφνικά, υπάρχει η αίσθηση ότι ίσως ξύπνησαν από τον συλλογικό λήθαργο των τελευταίων ετών. Οτι κατάλαβαν πως μόνο ενωμένοι μπορούν να επιβιώσουν. Πως μόνο αν δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Η αίσθηση από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ότι αυτήν τη φορά κάτι κινείται. Και επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις το πρώτο βήμα κάνει ο ισχυρότερος πόλος, η Φώφη Γεννηματά με τις επιλογές διαδικασίας και προσώπων (καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος) έδειξε ότι αντιλαμβάνεται την πρόκληση και την ανάγκη του «νέου».

Επίσης, ιδιαίτερο συμβολισμό είχε ο ενθουσιασμός με τον οποίο έγινε δεκτός ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα κληθεί να κάνει τις επιλογές του, και η παρουσία του Γιάννη Ραγκούση. Εδώ, μόνον ατυχής και σπασμωδική μπορεί να χαρακτηρισθεί η αντίδραση της Ωρας Αποφάσεων απέναντι στον τελευταίο.

Βασική προϋπόθεση για να επιτύχει το εγχείρημα είναι να παραμεριστούν οι προσωπικές φιλοδοξίες. Προφανώς, οι πάντες έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία και άλλα καίρια αξιώματα, όμως, εάν πρόκειται να «ξαναγεννηθεί» ο χώρος, η διαδικασία πρέπει να «τρέξει» με νέα πρόσωπα.

Ελπίζεται ότι οι πρώην, οι σημαντικοί και ασήμαντοι, οι ικανοί και ανίκανοι, οι επιτυχημένοι και αποτυχημένοι, θα αφήσουν χώρο σε άφθαρτα πρόσωπα, τα οποία μπορούν αλλά και οφείλουν να πλαισιώσουν, αλλά όχι να τα «πνίξουν». Τα πολλά «εγώ» πρέπει να δώσουν τη θέση τους στο «εμείς». Αυτό δεν θα είναι κάτι εύκολο.

Η συγκυρία επιβάλλει να ενωθείτε. Το νέο κόμμα μπορεί να αποτελέσει τον βασικό εταίρο κάθε επόμενης κυβέρνησης. Μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη, με ικανά και δοκιμασμένα στελέχη, που θα μπορέσουν να εκπέμψουν αξιοπιστία και να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Συζητήστε, λοιπόν, διαβουλευτείτε, επιλέξτε νέο αρχηγό, δημιουργήστε το νέο κόμμα, διεκδικήστε τον χώρο που σας αναλογεί, συμβάλετε σε ένα καλύτερο, πιο αντιπροσωπευτικό πολιτικό σκηνικό, αναδείξτε το στίγμα σας ως πυλώνας μετριοπάθειας. Και εάν πείσετε, θα έρθει η ώρα να επιλέξετε με ποιον και γιατί θα συνεργαστείτε και, τελικά, θα συγκυβερνήσετε. Εχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε τη χώρα ως μια μεταρρυθμιστική δύναμη συναίνεσης και συνεννόησης. Κάντε το.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή