Ο πόλεμος των άστρων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Λέξη μαγική, έκφραση που ανοίγει παράθυρο, τι λέω, τζαμαρία ολόκληρη, στα ουράνια του μέλλοντός μας. «Η τροχιακή θέση της Ελλάδας στο Διάστημα». Την άκουσα από τον κ. Παππά, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Γαλλική Γουιάνα κι ακόμη στ’ αυτιά του αντηχούσαν τα πλήρη θαυμασμού «ολαλά» των Γάλλων μπροστά στο ελληνικό θαύμα. Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων προσέθεσε ο υπουργός: «Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του Διαστήματος». Οσο για την επιστροφή, υποθέτω ότι εννοεί πως οι Ελληνες, οι οποίοι κατέβηκαν από τον πλανήτη Εψιλον στην άχαρη τούτη Γη, γυρίζουν και πάλι στα οικεία εδάφη. Για εμάς τους Ελληνες το Διάστημα είναι σπίτι μας.

Με όλη την καλή διάθεση απέναντι στην ανάπτυξη που προοιωνίζεται η πορεία μας στο Διάστημα, θέλω απλώς να επισημάνω ορισμένες λεπτομέρειες, εντελώς πεζές, το αναγνωρίζω. Τώρα που ο κρατικός μηχανισμός στοχεύει σε πλανήτες μακρινούς, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεχάσει τους συμβασιούχους των δήμων, τις καθαρίστριες του Δημοσίου και τους ηρωικούς πεσόντες της μαύρης ΕΡΤ. Αν και δεν το πιστεύω, διότι ο κρατικός μηχανισμός μιας διαπλανητικής δύναμης δεν παύει να αγρυπνά και να φροντίζει για την ευημερία των πολιτών της. Είναι εντυπωσιακό πώς την ίδια μέρα που ο δορυφόρος απογειωνόταν –με «πρωτοφανή ορμή», όπως επεσήμαναν τα διεθνή πρακτορεία– ο κ. Τόσκας δεν άφησε τους αναρχικούς αστυνομικούς να διαταράξουν την τάξη στα Εξάρχεια. Τέτοιο συντονισμό κυβερνητικού έργου μόνον ένας Φλαμπουράρης μπορεί να τον πετύχει.

Σοβαρότερος κίνδυνος θεωρώ πως είναι η εμπλοκή μας στον ανταγωνισμό του πολέμου των άστρων. Μια τέτοια κούρσα μπορεί να μας στερήσει πόρους από τον προϋπολογισμό και να αναγκασθούμε να περικόψουμε δαπάνες από τον δημόσιο τομέα. Είδα και εκείνη την εικόνα με τον κ. Καμμένο αστροναύτη, τον άλλον Γκαγκάριν, και την υπόσχεση ότι θα μας κάνουν Σοβιετία και ανησύχησα ακόμη περισσότερο. Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε καμιά ιστορία σαν αυτή που έστησε ο Ρέιγκαν στους Σοβιετικούς και τους εξουθένωσε. Τώρα που γίναμε υπερδύναμη του Διαστήματος, ας αφήσουμε τους άλλους να τσακώνονται και όταν εξουθενωθούν θα μας αφήσουν χώρο για να τον καταλάβουμε. Δυστυχώς το σύμπαν δεν είναι απέραντο και περιορίζει κάπως τις φιλοδοξίες μας.

Την καλύτερη συμβουλή μάς την δίνει ο Ν. Εγγονόπουλος: «Ολοι να τρέξουμε αμέσως στα γκωλπόστ παιδιά! Στα γκωλπόστ! Στα γκωλπόστ, άγρυπνοι, ακοίμητοι φρουροί, πανέτοιμοι το μάτι εδώ εκεί να γρηγορούμε μην αρχίσουνε να πέφτουνε τα τέρματα βροχή και ηττηθούμε». Στο Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο εκτίθενται 110 έργα του. Μετά την έκθεση, στον έναστρο ουρανό εμφανίζεται και ο δορυφόρος μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή