ΗΠΑ και Συριακός Στρατός γκρέμισαν τμήμα του τείχους της Ράκα σε προσπάθεια ανακατάληψής της

ΗΠΑ και Συριακός Στρατός γκρέμισαν τμήμα του τείχους της Ράκα σε προσπάθεια ανακατάληψής της

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνάμεις του Συριακού στρατού με τη βοήθεια των ΗΠΑ γκρέμισαν τμήμα του τείχους της παλιάς πόλης της Ράκα κατά την προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανικού Στρατού.

Ο αμερικανο-συριακός συνασπισμός βοήθησε στην προέλαση των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, μιας πολυεθνικής και πολυθρησκευτικής συμμαχίας πολιτοφυλάκων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Συριακού Εμφυλίου. Η συνδρομή του αυτή, συνίστατο στην εκτόξευση πυρών σε δυο τμήματα του ιστορικού τείχους της Ραφίκα που περιβάλλει τη Ράκα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ τα πυρά από τις αεροπορικές επιδρομές έπληξαν 2 «μικρά» τμήματα  25 μέτρων του τείχους Ραφίκα. κι ως εκ τούτου θα διασωθούν τα εναπομείναντα 2.475 μέτρα.

Πληροφορίες θέλουν το Ισλαμικό Κράτος να έχει τοποθετήσει νάρκες και εξελιγμένες ιατρικές συσκευές σε κενά του τοίχους Ραφίκα μέσα από τα οποία θα διέρχονταν οι μαχητές των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων.

Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας γνωστές με το ακρωνύμιο SDF, με την βοήθεια αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών προσπαθούν εδώ και μήνες να περικυκλώσουν την Ράκα, που αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών.

Για για πρώτη φορά όμως κατάφεραν να μπουν στην πόλη την Κυριακή περνώντας τον Ευφράτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει τη Ράκα από το 2014 οπότε και την ανακήρυξε πρωτεύουσα του Χαλιφάτου.

Η παλιά πόλη της Ράκα είναι ιδιαίτερα υψηλής στρατηγικής σημασίας για την Αραβο-Κουρδική συμμαχία δεδομένης της εγγύτητας με το κέντρο της πόλης.

Η Ράκα υπήρξε σημαντικός κόμβος για τις οργανωμένες ομαδικές δράσεις των τζιχαντιστών αλλά όσο πιο σφιχτός γίνεται ο κλοιός των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, τα βασικά στελέχη του ΙΚΙΛ φέρονται να έχουν μετακινηθεί προς την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, η οποία βρίσκεται στο μεγαλύτερο κομμάτι της υπό τον έλεγχο του ISIS Ωστόσο σύμφωνα με τον αμερικανο-συριακό συνασπισμό υπολογίζεται ότι περίπου 2.500  μαχητές του ISIS βρίσκονται ακόμη στη Ράκκα. Την περασμένη εβδομάδα οι Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις δήλωσαν ότι οι μαχητές τους είχαν περικυκλώσει το ISIS από κάθε πλευρά στη Ράκκα.

Ο δυνάμεις του αμερικανο-συριακού συνασπισμού προελαύνουν σταδιακά στην πόλη από το Νοέμβριο και είχαν οργανώσει επίθεση ανακατάληψής της στις 6 Ιουνίου. Δηλώνουν μάλιστα ότι η κατάληψη της Ράκα θα επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στους τζιχαντιστές.

Η μάχη έχει υπάρξει ιδιαίτερα βίαιη για τους αμάχους. Σύμφωνα με δεδομένα του ΟΗΕ  περίπου 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούνιο και ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επεσήμανε δε, ότι δεν πρέπει να θυσιάζονται άμαχοι στο βωμό άμεσων στρατιωτικών νικών.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί από τις μάχες και μαχητές του ISIS φέρονται να εμποδίζουν τους αμάχους από το να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η εξαετούς διάρκειας σύρραξη στη Συρία που ξεκίνησε με διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ και εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 300.000 ανθρώπους έχουν χάσει τη ζωή τους και 11.000.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετακινούμενοι εξαιτίας του πολέμου.

Πηγή: BBC, Al Jazeera.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή