Βόρεια Κορέα: Μεγάλη πυρηνική κεφαλή μπορεί να φέρει ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος

Βόρεια Κορέα: Μεγάλη πυρηνική κεφαλή μπορεί να φέρει ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στη δοκιμή του οποίου προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα είναι ικανός να φέρει μια «μεγάλη πυρηνική κεφαλή», διαβεβαίωσε σήμερα το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν για την ημέρα της εθνικής τους εορτής, μπορεί να πλήξει την Αλάσκα, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.

Η απόκτηση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χαρακτηρίζεται ορόσημο για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο έχει ήδη διεξαγάγει πέντε πυρηνικές δοκιμές και διαθέτει ένα μικρό οπλοστάσιο ατομικών όπλων.

Μένει ωστόσο να φανεί αν η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παραγάγει μια μικρού μεγέθους πυρηνική κεφαλή και να την προσαρμόσει σε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να αποκτήσει την τεχνολογία που θα εγγυάται ότι θα μπορεί να κάνει επιτυχή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Το KCNA ανέφερε ότι η χθεσινή εκτόξευση ήταν επιτυχής όσον αφορά «όλες τις τεχνολογικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων της αντοχής στη θερμότητα και τη δομική σταθερότητα του κώνου της κεφαλής», κάτι που είναι απαραίτητο για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα του πυραύλου άθικτου. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κεφαλή αποτελείτο από ανθρακοΐνες.

Υπό «δύσκολες συνθήκες, που σημαίνει θερμότητα χιλιάδων βαθμών, πιέσεις και δονήσεις, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κεφαλής παρέμεινε σταθερή, μεταξύ των 25 και των 45 βαθμών Κελσίου», ανέφερε το πρακτορείο. Ο πύραυλος διέγραψε μια «τέλεια» τροχιά και «έπληξε τον στόχο του με ακρίβεια», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας και αγνοούν τις προειδοποιήσεις μας», σύμφωνα με δηλώσεις που το KCNA απέδωσε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποιώντας πλάγιο λόγο. Η σύγκρουση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον πλέον εισέρχεται στην «τελική της φάση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Κιμ έκρινε επίσης ότι η επιτυχής δοκιμή του πυραύλου ολοκληρώνει τις δυνατότητες του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας, που πλέον συμπεριλαμβάνει ατομικά όπλα, βόμβες υδρογόνου και ICBM, ενώ διεμήνυσε ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ την απεμπόληση αυτού του οπλοστασίου ωσότου η Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της έναντι της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

Καταδικάζει ο Γκουτιέρες μια «επικίνδυνη κλιμάκωση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες καταδίκασε με έντονο τρόπο την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ ήταν διηπειρωτικός, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο Γκουτιέρες σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας «πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις διεθνείς τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί επειγόντως σήμερα για να συζητήσει σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ στην Κίνα, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στις διαφορές απόψεων του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον όσον αφορά τον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Γκουτιέρες επέμεινε ότι έχει «σημασία να διατηρηθεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση».

Η Κίνα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα ώστε η Πιονγκγιάνγκ να πειστεί να απεμπολήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και η κυβέρνησή του πρέπει πριν απ' όλα να διακόψουν πλήρως τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Επίδειξη δύναμης από ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ Νότιας Κορέας

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους που έπεσαν στη θάλασσα στα ανοικτά της ασιατικής χώρας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός· επρόκειτο προφανώς για μια επίδειξη δύναμης μετά τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Η δυνατότητα να πλήττονται στόχοι σε μεγάλο στρατηγικό βάθος δίνει τη δυνατότητα στη συμμαχία της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «να προσβάλλουν το πλήρες φάσμα» στόχων που είναι κρίσιμο να εξουδετερώνονται έγκαιρα, «υπό όλες τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι στα γυμνάσια δοκιμάστηκαν το Army Tactical Missile System (ATACMS) και ο πύραυλος Hyunmoo II της Νότιας Κορέας.

(Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή