Ψήφος εμπιστοσύνης στη γαλλική κυβέρνηση

Ψήφος εμπιστοσύνης στη γαλλική κυβέρνηση

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μέρα μετά τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων της πενταετίας Μακρόν από τον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ανάκτορο των Βερσαλλιών, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε πιο χειροπιαστές προγραμματικές δεσμεύσεις από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης. Κεντρική θέση του (προερχόμενου από τη Δεξιά) πρωθυπουργού ήταν ότι η Γαλλία πρέπει επειγόντως να υπερβεί την «εξάρτησή της» από τις υπερβολικές κρατικές δαπάνες, ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, που κινούνται σε «απαράδεκτα» επίπεδα.

«Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι Γερμανοί γείτονές μας εισπράττουν 100 σε φόρους και δαπανούν 98, εμείς εισπράττουμε 117 και δαπανούμε 127. Ποιος πιστεύει ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διαιωνιστεί;», αναρωτήθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός – καλός γνώστης της γερμανικής πραγματικότητας και γλώσσας. Επί του πρακτέου, ο Εντουάρ Φιλίπ δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει την αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα τερματίσει κοινωνικά προγράμματα που δεν αποδίδουν. Παράλληλα, υποσχέθηκε σταδιακή μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από 33,3% σε 25%, ανατίμηση των τσιγάρων από επτά σε δέκα ευρώ το πακέτο, αλλά και αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος των ηλικιωμένων και των αναπήρων από 800 σε 900 ευρώ. Η προεκλογική δέσμευση του Εμανουέλ Μακρόν για μείωση του φόρου κατοικίας παραπέμπεται προς το τέλος της πενταετίας.

Η ψηφοφορία επί των προγραμματικών αναμενόταν χθες το βράδυ, αλλά η ισχυρή προεδρική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση απέκλειε οποιαδήποτε έκπληξη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή