Αντιπρόταση σε ΔΗΣΥ από Ποτάμι και Ωρα Αποφάσεων

Αντιπρόταση σε ΔΗΣΥ από Ποτάμι και Ωρα Αποφάσεων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια παρεμφερή αντιπρόταση στη Φώφη Γεννηματά που θα θέτει ως προϋπόθεση για τη δημιουργία του νέου φορέα την αυτοδιάλυση των κομμάτων και των κινήσεων του ευρύτερου χώρου και βεβαίως αυτών που συνυπάρχουν στη ΔΗΣΥ προσανατολίζονται το Ποτάμι και η Ωρα Αποφάσεων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από συνεργάτες των δύο πλευρών, που αφήνουν να εννοηθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση η περιβόητη σύμπραξη θα είναι υπονομευμένη εξ αρχής.

Στελέχη του Ποταμιού τόνιζαν χθες ότι συγκεκριμένος όρος ούτε προσχηματικός είναι ούτε καινούργιος. «Ηδη από την τελευταία ΔΕΘ ο Στ. Θεοδωράκης είχε δηλώσει ότι θα θυσιάσει το Ποτάμι μόνο αν δημιουργηθεί κάτι πραγματικά καινούργιο», υπενθύμιζαν συνεργάτες του, προκαλώντας τη Φώφη Γεννηματά να δεσμευθεί εδώ και τώρα το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ.

Υπογραμμίζεται, άλλωστε, ότι ακριβώς τον ίδιο όρο έχει σε ανύποπτο χρόνο αναδείξει και η Ωρα αποφάσεων. Η μεν Αννα Διαμαντοπούλου εδώ και χρόνια επαναλαμβάνει την ανάγκη διάλυσης όλων των υφιστάμενων δομών σε όλες τις παρεμβάσεις της, το ίδιο εσχάτως και ο Γ. Φλωρίδης, ενώ αυτός ήταν και ένας εκ των λόγων που διεφώνησαν με τον Γ. Ραγκούση διαγράφοντάς τον την Παρασκευή από την Ωρα Αποφάσεων. Το γεγονός ότι έσπευσε «να πετάξει λευκή πετσέτα» στη Φώφη Γεννηματά, χωρίς να έχει προηγουμένως αποσαφηνιστεί αν το πολιτικό μόρφωμα που εκείνη υποσχέθηκε θα είναι ένας πραγματικά ενιαίος φορέας ή μια χαλαρή συνομοσπονδία στην οποία ο καθένας θα διατηρήσει το «μαγαζί» του. Ενδεχόμενο που παρεμπιπτόντως σημειώνεται ότι ενέτεινε η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, από την οποία ξεκάθαρα φάνηκε ότι δεν είναι πρόθυμος να διαλύσει το ΚΙΔΗΣΟ.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες που πυροδότησε η πρόταση Γεννηματά (εκλογή αρχηγού τον Οκτώβριο, ιδρυτικό συνέδριο τον Δεκέμβριο) φέρνει πιο κοντά στο Ποτάμι την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη. Με την έννοια ότι και οι δύο πολιτικοί προφανώς αντιλαμβάνονται ότι έχουν πλέον δύο επιλογές: Είτε να συνεργαστούν με το Ποτάμι για να διεκδικήσουν την είσοδο τους στη Βουλή –καθώς μόνοι τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολο– είτε να συμφωνήσουν με τον κ. Θεοδωράκη σε ένα πρόσωπο που θα τεθεί απέναντι στην κ. Γεννηματά στην εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα. Τη δεύτερη επιλογή επισημαίνεται ότι την υποστηρίζουν πλέον και πολλά στελέχη του Ποταμιού, που πιστεύουν ότι ο μεταρρυθμιστικός χώρος όχι μόνον μπορεί, αλλά και οφείλει να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου κόμματος. Και τούτο διότι εκτιμούν ότι σε μια πραγματικά ανοικτή διαδικασία που θα εγγυηθεί ο Ν. Αλιβιζάτος, αν π.χ. τεθούν αντίπαλοι της κ. Γεννηματά είτε ο Στ. Θεοδωράκης είτε η Αννα Διαμαντοπούλου, θα κερδίσουν την αναμέτρηση για την ηγεσία του νέου κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή