ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση Μόσχας στις εκλογές φοβάται το Βερολίνο

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η γερμανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία (υπηρεσία προστασίας του συντάγματος – BfV) προειδοποιεί ότι μπορεί η Ρωσία ή άλλες χώρες να προσπαθήσουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μέσα από στοχευμένες διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον γερμανικών κομμάτων και πολιτικών. Πάντως, οι υπεύθυνοι των ηλεκτρονικών συστημάτων μέσω των οποίων καταμετρώνται οι ψήφοι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τα συστήματα αυτά είναι επαρκώς θωρακισμένα από εξωτερικές επεμβάσεις.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε –και ετοιμαζόμαστε στο εσωτερικό μας γι’ αυτό– ότι θα υπάρξει παρόμοια προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία όπως στις ΗΠΑ», είπε ο επικεφαλής της BfV Γκέοργκ Μάασεν.

Η τελευταία έκθεση της BfV αναφέρεται εκτενώς στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα και δευτερευόντως στο Ιράν. Το βασικό αντικείμενο των χωρών αυτών είναι, σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική κατασκοπεία. «Οι μυστικές υπηρεσίες της Κίνας συνεργάζονται στο φιλόδοξο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της κινεζικής οικονομίας», προειδοποιεί η έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται, κατά την έκθεση, οι στοχευμένες εξαγορές μικρομεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, μέσω των οποίων μεταφέρεται τεχνογνωσία στην Κίνα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιθέσεις των Κινέζων χάκερ έχουν ξεφύγει από τα τυφλά χτυπήματα και υλοποιούν τη στοχευμένη κλοπή πληροφοριών από προσεκτικά επιλεγμένους στόχους.

Αναφορικά με τη Ρωσία, η έκθεση περιγράφει τον ιό «Oυρομπούρος», που εξαπολύθηκε από Ρώσους, ο οποίος προσβάλλει μεγάλα δίκτυα υπολογιστών. Και σε αυτή την περίπτωση, οι χάκερ κατευθύνονται από τις προτεραιότητες του ρωσικού κράτους. «Εκτός από την κυβέρνηση, στόχοι γίνονται τεχνολογικοί και οικονομικοί κλάδοι, όπως η ενεργειακή τεχνολογία, η τεχνολογία στον τομέα των ακτίνων, η πυρηνική τεχνολογία, τα όργανα μέτρησης και η αεροδιαστημική τεχνολογία», αναφέρει η FAZ.

Το κόστος των επιθέσεων αυτών ανέρχεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής υπηρεσίας, σε αρκετά δισ. ευρώ ετησίως.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ