Γκλεν Κιμ: Ο «γλυκομίλητος» Κορεάτης με τον παχυλό μισθό

Γκλεν Κιμ: Ο «γλυκομίλητος» Κορεάτης με τον παχυλό μισθό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφανής πρωταγωνιστής των δύσκολων διαπραγματεύσεων της πρώτης θητείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ως σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γκλεν Κιμ διατήρησε τη θέση του και επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η αμοιβή του, ωστόσο, μειώθηκε σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Από τα περίπου 1,4 εκατ. που εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έλαβε την πρώτη διετία, «έπεσε» στις 70.000-80.000 ευρώ φέτος. Οπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο λόγος για τον οποίο ο κορεατικής καταγωγής σύμβουλος συμφώνησε σε μία τέτοια μείωση είναι γιατί θέλει να διατηρήσει πάση θυσία τον ρόλο του συμβούλου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αφού αυτός του παρέχει πρόσβαση σε πηγές και δυνατότητες επαγγελματικών δραστηριοτήτων άσχετων με την Ελλάδα.

Γεννημένος στις ΗΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, ο κ. Κιμ έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στη Lehman Brothers, στην επενδυτική τράπεζα Moelis & Company, στην LJ Capital και ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της Ισλανδίας. Η θέση, όμως, που τον ανέβασε στα μάτια της κυβέρνησης ήταν αυτή του συμβούλου στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και η συμμετοχή του στη δημιουργία του EFSF και του ESM.

Ανθρωποι που τον έχουν γνωρίσει σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα «γλυκομίλητο» άτομο, πολύ ικανό στις δημόσιες σχέσεις. Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι ως προς το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει και το κατά πόσον αυτό αντιστοιχεί στις αμοιβές που έλαβε ιδίως τα πρώτα χρόνια. Ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κιμ ασχολήθηκε κατ’ αρχήν με το θέμα του χρέους, ενώ στη συνέχεια έδωσε έμφαση στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Ερωτήματα για τον ρόλο του κ. Κιμ διατύπωνε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης σε πρόσφατη ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κάνοντας λόγο για αδιαφάνεια στις αμοιβές του και προνομιακή πληροφόρηση για τη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βαρουφάκης, πάντως, εκτιμούσε ιδιαίτερα τα προσόντα του, όπως φαίνεται και σε απόσπασμα του τελευταίου βιβλίου του με τίτλο «Adults in the Room». Εκεί, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι τον Μάιο του 2015 ανέθεσε στον Γκλεν Κιμ παρουσίαση της πρότασής του για ανταλλαγή χρέους (Debt Swaps) στον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. «Ο Κιμ –γράφει ο κ. Βαρουφάκης– ήταν εξαιρετικός, όπως πάντα». Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ο πρώην υπουργός, η πρόταση δεν πέρασε. «Ετσι, η επιτυχία του Κιμ απεδείχθη άκαρπη».

Η συνεργασία του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο φαίνεται ότι είναι περιορισμένη, ίσως και λόγω της μείωσης της αμοιβής του συμβούλου. Ωστόσο, ο κ. Κιμ ήταν παρών και στο τελευταίο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση και αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αν και παρέμεινε σιωπηλός, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή